Terapeutkinja: Ako prakticirate ove tri navike, odlični ste roditelji

Foto: Shutterstock

Roditeljstvo je nevjerojatno, ali može biti i zbunjujuće te frustrirajuće. Međutim, tri bitna koncepta povezana s emocionalnom inteligencijom mogu pomoći roditeljima da prebrode probleme na koje naiđu. S tim se slaže i terapeutkinja Erin Leonard.

"Prvo, roditelji koji ispravljaju ponašanje djece umjesto njihovih osjećaja, na su pravom putu. Drugo, roditelji koji slušaju da bi razumjeli umjesto da kore djecu, mogu biti osobe s kojima djeca zapravo žele razgovarati. Treće, privrženi roditelji koji znaju odvojiti trenutak za samorefleksiju, mogu imati priliku rasti i razvijati se kao osoba", objasnila je Leonard za Psychology Today. Tvrdi da su ovo tri znaka koja ukazuju na to da su roditelji emocionalno inteligentni. 

Često roditelji ne žele da se djeca osjećaju ljutito, razočarano, frustrirano ili povrijeđeno. Ipak, doživljavanje ovih emocija je neizbježno u životu.

Mame i tate koji razmišljaju o povratnim informacijama djece mogu postati bolji roditelji

Prvo, važno je da roditelji poštuju ono što djeca osjećaju, jer to može pomoći djeci da prepoznaju i artikuliraju svoje emocije. Ta svijest je temelj emocionalne regulacije, tvrdi terapeutkinja. Zatim, ispravljanje lošeg ponašanja pomaže djeci da shvate da su osjećaji u redu, ali negativno ponašanje nije.

"Djeca koja se osjećaju shvaćenima često su sklonija prilagoditi negativna ponašanja", kaže Leonard.

Drugo, roditelji koji umjesto korenja slušaju da bi razumjeli, obično zadržavaju bliskost s djecom. "To je ključno jer roditelji izbjegavaju odmah nametnuti svoja rješenja djeci i umjesto toga drže razgovor usredotočen na njihove osjećaje. Vjerojatnije je da će djeca koja imaju prostora za izražavanje svog mišljenja podijeliti probleme s roditeljima", tvrdi psihologinja.

Treće, roditelji koji povremeno razmišljaju o povratnim informacijama djece, mogu steći uvid i iskoristiti ga da postanu bolji roditelji. "Ovo modelira introspekciju i samosvijest. To može pozitivno utjecati na djecu i doprinijeti razvoju odgovornosti", zaključila je Leonard. 

Pročitajte više