Terapeutkinja moli roditelje da prestanu prakticirati ove tri navike

Foto: Shutterstock

Većina roditelja želi odgojiti sretnu, uspješnu, otpornu i samopouzdanu djecu. No, ponekad nenamjerno mogu negativno utjecati na ostvarenje tog cilja, a određene navike mogu značajno utjecati na rast i razvoj djece. Stoga je psihoterapeutkinja, Lara Jalloul, upozorila roditelje da prestanu raditi sljedeće tri stvari.

  1. Grubo reagiranje na pogreške djece: Pogreške su dio učenja. "Naučite svoju djecu da prihvate greške i krenu dalje. Na taj će način nešto iz njih naučiti", ističe Jalloul u objavi na Instagramu.
  2. Rješavanje svih njihovih problema: "Nemojte rješavati njihove probleme. Umjesto toga, vodite ih i podržavajte dok im dopuštate da vjeruju da su sposobna sama riješiti svoje izazove", kaže psihoterapeutkinja.
  3. Odgovaranje u njihovo ime: Djeci je važno dati prostora da odgovore drugima. "Nemojte pretpostavljati i odgovarati u njihovo ime jer bi to moglo negativno utjecati na njihovo samopoštovanje i samopouzdanje", tvrdi Jalloul.

"Ove biste stvari, kao roditelji, trebali izbjegavati. Izgradnja otporne djece počinje davanjem prostora da pogriješe, riješe probleme i suoče se s izazovima", zaključuje Jalloul.

Pročitajte više