Terapeutkinja otkrila najčešće loše navike kod djece i dala savjete kako ih ispraviti

Foto: Shutterstock

LOŠE navike odnose se na ponavljano ili uobičajeno negativno ponašanje koje je društveno neprihvatljivo i neprikladno. Terapeutkinja i stručnjakinja za roditeljstvo, Sagari Gongala, za Mom Junction izdvojila je tri najčešće loše navike koje se povezuju uz ponašanje djece te podijelila savjete kako roditelji mogu potaknuti djecu da ih prestanu raditi.

Grickanje noktiju

Mnogi odrasli i djeca imaju naviku grickanja noktiju iz navike ili kada su pod stresom. Ako se ova navika ne ispravi još u ranijoj životnoj dobi, velike su šanse da će postati loša navika prisutna tijekom cijelog života, prenosi Mom Junction. 

Kao neke od mogućih metoda za sprječavanje grickanja noktiju kod djece, stručnjakinje za roditeljstvo ističu nekoliko savjeta. Ako djeca grizu nokte zbog stresa ili tjeskobe, potrebno je otkriti uzrok tih osjećaja i pronaći rješenje. Međutim, ako stres nije u pitanju, najbolje je dati im da nešto drže u rukama kako bi im se promijenio fokus.

Starijoj djeci roditelji trebaju objasniti zašto nije dobro gristi nokte i potaknuti ih da prestanu to raditi. Kada im grickanje prestane biti navika, pohvalite ih i, po potrebi, nagradite. 

Kopanje nosa

Jedna od uobičajenih navika kod mnoge djece različitih dobnih skupina je kopanje nosa. Do razvoja ove navike najčešće dolazi zbog određene nelagode ili zdravstvenih problema, poput problema s disanjem, ili iz dosade. Kako prenosi Mom Junction, kopanje nosa se u mnogim situacijama smatra nepristojnim, a osim toga, ova navika može rezultirati krvarenjem iz nosa ili unošenjem bakterija i virusa.

Roditelji starijoj djeci mogu objasniti da kopanje nosa nije pristojna navika te da koriste maramice. Također, svaki put kad ih vide kako kopaju nos, trebaju im reći da odu oprati ruke. Postoji šansa da će im zbog toga što moraju prati ruke dosaditi kopanje nosa, prenosi Mom Junction. 

Kada su u pitanju mlađa djeca koja još ne mogu razumjeti zašto ne bi trebalo kopati nos, terapeutkinja preporučuje roditeljima da djeci često režu nokte kako ne bi izazvali krvarenje i infekcije u nosu. 

Škrgutanje zubima

Škrgutanje zubima, medicinski poznato kao bruksizam, općenito se događa kada su djeca u dubokom snu ili pod stresom. Većina djece tu naviku preraste nakon što izgube mliječne zube, ali neka je i dalje nastavljaju. Kako potaknuti djecu da ne prakticiraju ovu naviku?

Na početku je potrebno otkriti uzrok prije nego što pokušate potaknuti djecu da prestanu s ovom navikom. Ako je škrgutanje povezano s nicanjem zuba, najvjerojatnije će trajati samo privremeno, ali i škrgutanje uzrokovano stresom također se može riješiti pronalaskom uzroka. 

Kako prenosi Mom Junction, roditelji trebaju razgovarati s djecom o stvarima koje ih uznemiruju ili stvaraju stres te pomoći otkriti kako riješiti problem. Nadalje, ako djeca škrguću zubima prije spavanja ili dok spavaju, preporučuje se prije spavanja napraviti im toplu kupku ili pročitati knjigu kako bi se opustili. 

Pročitajte više