Terapeutkinja otkrila najgoru stvar koju roditelj može reći djetetu kad je uznemireno

Foto: Shutterstock

JEDNAKO kao i odrasli, djeca su s vremena na vrijeme uznemirena ili ljuta. Psihoterapeutkinja Rachael Snyder, specijalizirana za tinejdžersku anksioznost, depresiju i traumu, otkrila je da postoji jedna stvar koju roditelji nikada ne bi smjeli reći djetetu kada je uznemireno, uplašeno ili ljuto. Radi se o frazi koju koristi velik broj roditelja, a ona glasi ''smiri se''.

Kako objašnjava za portal Parents, reći djetetu da se smiri ne potiče njegov intelektualni rast niti promovira zdrave vještine suočavanja s problemom. Umjesto toga ova izjava uzrokuje da vaše dijete osjeća kao da mora ignorirati vlastite osjećaje, ali i da nije u redu plakati. "To djetetu govori da izražavanje emocija nije prihvaćeno ni prikladno, nešto što nikako ne bih preporučila nijednom roditelju jer takav pristup nije zdrav'', upozorava Snyder.

Ovakav pristup također može utjecati na dijete kada odraste. Prema Snyder, kada su nečije emocionalne potrebe potisnute tijekom djetinjstva, oni se bore s njima u odrasloj dobi. "Postoje odrasli koji zadržavaju emocije ili ih u potpunosti ignoriraju jer im je u jednom trenutku života rečeno da ih nije u redu jasno i otvoreno izražavati", dodaje.

Pročitajte više