Terapeutkinja: Prije nego što djeci dozvolite mobitel, uzmite u obzir ove 4 stvari

Foto: Pexels

RASPRAVA koju roditelji diljem zemlje vode jest trebaju li svojoj djeci dopustiti da imaju mobitel i, ako da, kada ga dati. Terapeutkinja Sarie Taylor kaže da se roditelji često suočavaju s ovom dilemom jer prijatelji njihove djece imaju mobitele ili jednostavno žele dodatnu sigurnost kada djeca počnu izlaziti sama. Ipak, postoje određene stvari koje treba uzeti u obzir.

"Važno je prije svega priznati da je svako dijete drugačije i da svaki roditelj ima pravo donositi odluke te podržavati svoju djecu na način koji odgovara njihovoj obitelji, bez osuđivanja", rekla je Sarie za Manchester Evening News.

Naglasila je da, prečesto, ako roditelji zabrane mobitele, mladi pronađu način. Stoga je bolje s njima surađivati i pomoći im da se snađu s problemima s kojima će se neizbježno susresti, nego se protiv toga boriti.

Ovo su savjeti koje Sarie daje roditeljima:

  • Pomozite djeci da izgrade samopouzdanje i samopoštovanje, tako da budu bolja u održavanju vlastitih granica.
  • Naučite ih društvenom bontonu i kako komunicirati koristeći mobitel. Ključno je poticanje otvorene komunikacije s djecom kako bi znala da se mogu doći obratiti roditeljima ako se nešto dogodi i ako im je potrebna podrška.
  • Pokušajte vidjeti stvari iz njihove perspektive. Terapeutkinja ističe da roditelji trebaju čuvati svoju djecu i imati zadnju riječ, no komunikacija bi bila bolja ako bi djeca bila uključena u neke odluke. Ovo je važno ako roditelji pokušavaju potaknuti samostalnost i odgovornost, važan dio odrastanja.
  • Prakticirajte ono što govorite. "Poučavanje djece o ograničenjima i granicama također može biti dobar reset za roditelje", zaključuje terapeutkinja.

Pročitajte više