Terapeutkinja svojoj djeci prije spavanja postavlja samo ova tri pitanja

Foto: Pexels

Svi roditelji imaju svoje jedinstvene večernje rutine prije spavanja za svoju djecu, bilo da je to posebna priča, pjesma ili zagrljaj. Ti mali trenuci ne samo da grade posebnu vezu, već često oblikuju i odnos između roditelja i djeteta.

Dječja terapeutkinja i majka troje djece, Jessica VanderWier, smatra da su rutine prije spavanja vrlo važne. Tvrdi da ovaj jednostavan ritual može promijeniti život djece. Na Instagramu je podijelila kako svaku večer prije spavanja svojoj djeci postavi ova tri jednostavna pitanja:

1. Koja je stvar danas dobro prošla?

2. Koja je stvar danas bila zahtjevna?

3. Koji događaj današnjeg dana želiš podijeliti sa mnom?

Objasnila je zašto to radi: "Vrijeme spavanja signalizira djeci da će biti sama sljedećih 10-12 sati. Ovo odvajanje može djelovati zastrašujuće i dovesti do plača i odugovlačenja. Stoga, ova rutina olakšava prijelaz na spavanje, smiruje brige vaše djece i jača vašu povezanost s njima."

Terapeutkinja je koristila nekoliko primjera kako bi ilustrirala da jednostavna večernja rutina može imati dugotrajan utjecaj na djecu, oblikujući njihov odnos s roditeljima, čak i u odrasloj dobi.

"Zamislite - počinjete s ovim ritualom prije spavanja kada vaše dijete napuni tri godine. Pričaju vam o svom danu s prijateljima, nevoljama u vrtiću, slici koju su nacrtali i igri s omiljenom igračkom", istaknula je u objavi.

Dalje navodi kako ova rutina utječe na djecu deset godina kasnije: "Vaše dijete sada ima 13 godina. I dalje s njim razgovarate prije spavanja. Priča vam o prijateljskim borbama, kako je vidjelo sliku u autobusu zbog koje mu je bilo neugodno i kako je bilo ponosno na sebe tijekom nogometnog treninga."

Zatim, 20 godina kasnije, naša djeca imaju 33 godine i zovu nas zbog problema koje imaju s vlastitom djecom prije spavanja.

"Način na koji komuniciramo sa svojom djecom prije spavanja može promijeniti njihov život. Ti mali trenuci su važni", zaključila je VanderWier.

Pročitajte više