Terapeutkinja upozorila na greške koje roditelji čine kad dijete ima izljev bijesa

Foto: Shutterstock

ELI Harwood je majka troje djece i obiteljska terapeutkinja. Na Instagramu je podijelila uobičajenu pogrešku koju većina roditelja čini kada djeca imaju izljeve bijesa. Kako pojašnjava, djeca ne mogu čuti kada proživljavaju tantrum jer su im mozgovi preplavljeni hormonima stresa pa ih ne bismo trebali pokušavati urazumiti dok ih bijes ne prođe.

"Želite znati zašto vas dijete ne sluša usred tih emotivnih trenutaka? Zato što fizički ne može. Kada mozak preplavi određena količina hormona stresa, dio za razmišljanje i procesiranje se isključuje", rekla je u videu.

Zato ističe da je od ključne važnosti najprije umiriti sebe, a djetetu dati podršku.

"Usredotočite se na smirivanje djetetovog tijela. Pokažite suosjećanje s njegovim emocijama, spustite se na njegovu razinu i govorite drhtavim glasom. Kad se dijete smiri, odvojite nekoliko trenutaka za maženje, a onda razgovarajte s njim o onome što želite da razumije ili nauči iz tog trenutka", dodala je.

"Kada vidimo svoju djecu u emocionalnoj boli, želimo pomoći. Dobro je podučavati djecu tim stvarima, no ključno je odrediti vrijeme podučavanja", zaključila je.

Pročitajte više