Terapija hormonom mogla bi spriječiti teškoće u razvoju "palčića"

Foto: 123RF

LIJEČENJE prerano rođenih beba estrogenom moglo bi "popraviti" ključne neurone i tako spasiti ovu djecu od eventualnih kasnijih poremećaja u ponašanju i duševnih bolesti, otkriveno je novim istraživanjem.

Preuranjeni porod prekida razvoj interneurona koji koordiniraju komunikaciju između različitih dijelova mozga. Problemi s tim neuronima otkriveni su u bolesti poput autizma i shizofrenije.

Znanstvenici odjela medicine Sveučilišta Albert Einstein u New Yorku otkrili su da bi liječenjem estrogenom odmah po porodu za prerano rođene bebe zapravo rekonstruirali daljnji razvoj u maternici.

“Razine estrogena su na vrhuncu u trećem tromjesečju trudnoće, što znači da ranije rođena djeca nisu jednako izložena ovom važnom hormonu tijekom razvoja”, kažu stručnjaci.

Bebe rođene prije 39. tjedna trudnoće imaju visoku stopu preživljavanja, ali se ipak suočavaju s brojnim zdravstvenim problemima i rizicima od invaliditeta, piše Daily Mail.

Istraživanje objavljeno u Velikoj Britaniji 2015. godine otkrilo je među skupinom odraslih rođenih 1970. da su oni koji su prerano rođeni imali 23 posto veću vjerojatnost da postanu fizički radnici i 24 posto veću vjerojatnost da će biti nezaposleni. Stručnjaci su te podatke povezali s činjenicom da ranije rođena djeca mogu patiti od neurorazvojnih poremećaja.

Fetus je u trudnoći obavijen amnionskom tekućinom koja sadrži sve potrebne tvari za razvoj tijela i mozga, između ostalog i estrogen. Znanstvenici još nisu dokučili koju točno ulogu taj hormon ima u razvoju, ali sumnjaju da je presudan za rast i razvoj mozga te zdrav neurološki razvoj.

“Dodatak estrogena kod prerano rođene dojenčadi može poboljšati razvoj i smanjiti neurorazvojne poremećaje”, napisali su autori studije u zaključku.

Pročitajte više