Trebaju li bebe i mala djeca nositi sunčane naočale?

Foto: Shutterstock

BEBE sa sunčanim naočalama na glavi su preslatke, ali jesu li im one doista potrebne? Stručnjaci kažu da.

Iako bi svatko trebao zaštititi svoje oči od štetnih sunčevih zraka, to je posebno važno za bebe, jer su njihove oči puno osjetljivije, kao i nježna koža oko očiju. Sunčane naočale štite djetetove oči, a mogu igrati i ulogu u razvoju doživotnih zdravih navika kada je sunce u pitanju.

Bebe i djeca mlađa od 10 godina imaju vrlo osjetljive oči. Budući da se njihove oči još uvijek razvijaju, kristalna leća u bebinom oku ne može filtrirati ultraljubičaste (UV) zrake kao oči odraslih.

To znači da veće količine plavih i štetnih ultraljubičastih zraka mogu ući u njihove oči, što može učiniti bebe osjetljivijima na oštećenje mrežnice i druge probleme s vidom.

Čak i kratka razdoblja na suncu mogu uzrokovati štetu, što može rezultirati raznim očnim bolestima kako starite, uključujući makularnu degeneraciju, zatamnjenje boja, kataraktu ili čak rijedak oblik raka oka. Oštećenja od sunca također mogu uzrokovati rak kože.

Osim toga, bebini kapci i koža oko očiju vrlo su nježni. Čak i ako beba zatvori oči kako bi ih zaštitila od sunca, tanki kapci mogu izgorjeti. A budući da je koža tako tanka, dio sunčeve svjetlosti ipak može doprijeti do mrežnice. Bebe trebaju sunčane naočale kako bi zaštitile svoje nježne oči i kožu oko očiju.

Kada bebe trebaju početi nositi sunčane naočale?

Prema Američkoj akademiji za pedijatriju (AAP), dojenčad mlađa od šest mjeseci ne bi se uopće trebala izlagati suncu. Kako biste ih zaštitili, možete koristiti krović za kolica, suncobran ili hlad stabala.

U dobi od šest mjeseci, za bebe je sigurnije biti na suncu, ali je još uvijek vrlo važno zaštititi ih od štetnih sunčevih zraka. Stručnjaci iz Američke akademije za oftalmologiju sugeriraju da je najbolji način zaštite bebe od sunca korištenje šešira sa širim obodom, kreme za sunčanje i sunčanih naočala.

Ono što je važno jest da roditelji i skrbnici biraju sunčane naočale s učinkovitom UV zaštitom. Pobrinite se da sunčane naočale vaše bebe blokiraju 100 posto UVA (dugih) i UVB (kratkih) zraka.

Također, odaberite model koji pravilno pristaje vašem djetetu i koji se može savijati, a da se ne slomi. Što se tiče leća, iako nijedna leća nije potpuno nesalomljiva, plastične i polikarbonatne leće su bolji izbor; manje je vjerojatno da će se razbiti i oštetiti lice vaše bebe.

Za pomoć oko izbora sunčanih naočala za dijete uvijek se možete obratiti pedijatrijskom oftalmologu koji će vam pomoći da pronađete najbolji izbor za vaše dijete. On će vam reći koje će sunčane naočale pravilno zaštititi nježne oči i kožu vaše bebe i pristajati njezinu malom licu.

Pročitajte više