Trebaju li roditelji dobiti slobodan dan na prvi dan škole?

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

PRVI dan škole može biti zastrašujuć za djecu, a lakše ga je prevladati uz roditelje. Zato sve veći broj tvrtki svojim radnicima daje slobodan dan na poslu kako ne bi propustili ovu važnu prekretnicu.

Scott Pinner bio je presretan što je sa svojom kćeri Jessicom mogao prošetati do škole. Ovaj 32-godišnjak radi u tvrtki za popravke koja je još 2017. omogućila roditeljima slobodan dan ako njihovo dijete kreće u predškolu ili školu.

"Bilo je lijepo provesti jutro s njom, pomoći joj u spremanju i otpratiti je do škole. Uz to, moja žena je upravo rodila pa je slobodan dan za ovakvu svrhu zaista pomogao", ispričao je za BBC News. 

Direktor tvrtke u kojoj je zaposlen Scott, James Timpson, otkriva da je 150 zaposlenika iskoristilo slobodan dan.

"Polazak u školu jedan je od najvažnijih dana u životu bilo koje obitelji. Slobodan dan zato je velika korist koju bi trebalo imati svako poduzeće", smatra Timpson.

 

Karl Hayward također je otac koji je imao mogućnost uzeti slobodan dan na poslu kako bi petogodišnjeg sina Harlana odveo u predškolu. Njegov poslodavac, jedno osiguravajuće društvo, daje zaposlenicima pola dana slobodno kako bi odvezli dijete u školu ili ga pokupili nakon nastave. 

"To je uvelike promijenilo Harlanov prvi dan. Samo to što je znao da ne moram žuriti na posao. Sve smo pripremili prethodnu večer, ali uvijek postoji šansa da smo nešto zaboravili. Zbog slobodnog dijela dana nije bilo nikakve strke i sve smo stigli", prisjetio se Hayward, čija je supruga zaposlena u istoj tvrtki.

"Harlan pohađa istu školu kao i njegova starija sestra pa je bilo lijepo što smo ih mogli skupa odvesti i pobrinuti se da je sve u redu", dodala je gospođa Hayward.

Direktorica odjela ljudskih resursa Caroline Prendergast kaže kako je cilj pomoći zaposlenicima da prvi dan škole prođe sa što manje stresa.

"To je mala stvar koju možemo učiniti za roditelje, a može napraviti veliku razliku", zaključila je.

Sve veći broj roditelja prvašića zaposlenih u tvrtkama u Hrvatskoj može koristiti slobodan dan za prvi dan škole. Neki su uveli i slobodan dan za rođendan, a postoje i poslodavci koji subvencioniraju kupnju knjiga i školske opreme.

Pročitajte više