Trebate li stvarno izbjegavati piti alkohol pred djecom?

Foto: 123RF

ISTRAŽIVANJA pokazuju da su djeca svjesna pijenja svojih roditelja te da to može utjecati na njihov kasniji odnos prema alkoholu. No trebate li stvarno izbaciti sav alkohol iz kuće?

Koliko pijete, koliko često, koristite li alkohol kao nagradu, općenito kako se odnosite prema alkoholu, sve to može navesti adolescente da eksperimentiraju s alkoholom, stoji u posljednjem izvješću Instituta za studije alkohola iz Londona.

Roditelji često pretpostavljaju da njihova djeca ne primjećuju njihovo pijenje, ali, nažalost, to je pogrešno, piše The Guardian. Istraživanje, koje je uključivalo različite metode istraživanja, kao što su ankete, fokusne skupine i ispitivanje javnog mnijenja, otkrilo je da je polovica roditelja bila pijana pred svojim djetetom.

Pokazalo se kako djeca jako dobro znaju razlikovati razine opijenosti. Jedno od petero ispitane djece izjavilo je da mu je bilo neugodno zbog stanja u kojem su se njihovi roditelji nalazili, dok su drugi rekli kako su roditelji u takvim situacijama zaboravili na vrijeme za spavanje ili su pak raspravljali s njima više nego obično.

Na temelju tih saznanja izvješće je ponudilo jasne smjernice za roditelje: nemojte alkoholu pridavati pozitivne osobine, s djecom razgovarajte o rizicima koje donosi ispijanje alkohola i izbjegavajte mamurluk jer bi vaša djeca mogla pomisliti da je normalno povraćati te imati glavobolju nakon popijenih nekoliko pića. Odnosno, mogli bi usvojiti potpuno pogrešne obrasce ponašanja.

No ne slažu se svi s tim smjernicama i tvrdnjama.

“Unatoč brojnim istraživačkim publikacijama o ovoj temi, malo je toga što znamo o povezanosti roditeljskog pijenja i roditeljskog ponašanja s uporabom alkohola kod djece", objasnio je svoj stav prof Ingeborg Rossow iz Norveškog instituta za istraživanje alkohola i droga.

Kako kaže, na to koliko će djeca u budućnosti piti utječe i reklamiranje alkohola, pritisak vršnjaka, kao i geni. No u jednom se slaže s prethodnim istraživanjem, roditelji sasvim sigurno trebaju znati granicu i ne prelaziti je.

Pročitajte više