Tri iznenađujuća znaka koji otkrivaju da dijete možda ima poremećaj u prehrani

Foto: Shutterstock

POREMEĆAJI u prehrani ozbiljni su psihički poremećaji koji zahvaćaju sve veći broj djece i mladih. Ako se ne prepoznaju i ne liječe na vrijeme, mogu izazvati ozbiljne posljedice te biti potencijalno opasni po život.

Liječnica Joanna Silver, koja više od desetljeća pomaže osobama s poremećajima prehrane, za The Sun je otkrila kako postoje određeni znakovi koji pokazuju da dijete boluje od poremećaja u prehrani, svjesno ili nesvjesno. Kao vodeća psihoterapeutkinja u Orriju, dnevnoj službi za liječenje osoba s poremećajem prehrane, zna prepoznati klasične znakove da netko ili skriva poremećaj prehrane ili ga poriče.

''Nažalost, ovih dana poremećaji prehrane mogu početi vrlo rano. Obično se javljaju u tinejdžerskim godinama, ali nikad nije prerano obratiti pažnju na to jer postoje i mnogo mlađi pacijenti'', objašnjava Silver pa dijeli nekoliko suptilnih znakova koje bi, kaže, svi roditelji trebali znati.

Odbija hranu s objašnjenjem da je obilno ručalo

Silver objašnjava da djeca i tinejdžeri često opravdavaju to što jedu manje hrane ili je u potpunosti izbjegavaju govoreći svojim roditeljima da su "obilno ručali" ili "da trenutno nisu gladni te će jesti kasnije", što se na kraju ne dogodi.

Često provjerava sastav hrane

Ovo je česta pojava kod djece s poremećajem u prehrani, a uglavnom se javlja kako bi osoba mogla utvrditi koja hrana ima najmanje kalorija i samim time manje deblja, objasnila je.

Promjenjivog je ponašanja

Kako objašnjava liječnica, promjene u ponašanju također mogu biti suptilan znak poremećaja u prehrani kod djeteta. Može se činiti povučeniji i tiši te manje govoriti, ali se i povlačiti u sebe.

''Osoba s poremećajem jedenja može postati sve više tjeskobna, depresivna ili imati nagle promjene raspoloženja. Isto tako, dijete može postati ljutito ili agresivno, naročito ako ga se tjera da jede ili optužuje da premalo jede'', dodaje.

Pročitajte više