Tri super načina da tata postane super-tata!

Foto: 123rf

DRAGI OČEVI, činite li i vi ove tri velike pogreške sa svojom djecom? 
 
Majka je majka, ali otac je otac pa kako tatica ne bi bio zakinut za svu sreću i veselje koje će donijeti svom malo djetetu možda je potrebno podsjetiti vas na ove tri važne stvari. 
Svako dijete treba svog super heroja, ali i super heroji ponekad znaju malo kiksati, pa da se to ne bi dogodilo i vama - nije zgorega preletjeti koje su tri najčešće greške koje se znaju potkrasti super tatama. 
 
Možda ste malo preozbiljni? 
 
Za puno hi-hi ha-ha bedastog osmijeha vašeg djeteta ponekad je doista potrebno samo malo vašeg glasa, no kako je muški glas dublji i samim time ozbiljniji od majčinog, možda je ponekad potrebno samo malo omekšati ga. Ne morate odmah pribjeći tepanju i iskrivljavanju vlastitog glasa, ali da on zvuči malo manje ozbiljan pokušajte ga učiniti malo pjevnijim nego što to obično zvuči kada govorite normalno. Djeca - bez obzira bili oni male ili velike bebe, vole taj pjevajući ton, smiren i pomalo mekan. Ukoliko vam to baš i ne polazi za rukom pokupajte pronaći neki ton, možda čak i hrapaviji od vlastitog glasa, koji će biti neka crtić imitacija i kada je god vaše malo zlato, u vašim rukama tužno, uplakano i nesretno izbacite svoj super glas i raznježite svoje zlato. Iznenaditi ćete se koliko je djelotvoran. 
 
Čak i onda kada se borite s nešto većim djetetom koje baš ne želi napustiti park, ili baš ne želi pojesti večeru - autoritet je hvale vrijedna karakteristika roditelja, ali nitko zapravo baš nije lud za autoritativnim naredbama, pa stoga i u ovakvim prilikama radije pribjegnite smiješnom glasu. Poruka će biti ista i čvrsta, ali s nešto nježnijim scenarijem. Djeca će vas obožavati takve! 


 
Umorni ste, i pa što? 
Poznato nam je da se s posla vraćate umorni i iscrpljeni i da vam često nije do ničega, ali to je nešto što vaše dijete zaista ne bi trebalo znati. Zašto time opterećivati i rastuživati dijete koje je jedva čekalo da vas ugleda. Zato još prije nego što ste otvorili ulazna vrata nabacite osmjeh jer vaše dijete čeka upravo to. Nitko ne voli namrgođene ljude pa zašto se onda čudite što vaša bebica ili dijete   prilikom vašeg umornog dolaska ne pruža ručice prema vama. Ono osjeti vaše raspoloženje i dok ste god takvi neće tražiti dublju vezu s vama. To nije stvar principa, to je stvar njihove iskrenosti. 
 
Zato prije ulaska recite samom sebi - ja sam živ i živim upravo za ovakve trenutke druženja s jednom od najvažnijih osoba u mom životu! Nabacite osmjeh i  rezultat će doći sam od sebe tako da ćete i vi i oni prestati cmizdriti i konačno uživati u tim trenucima. 
 
Prestanite misliti da je mama No.1
Zašto bi mama bila na prvom mjestu vašem djetetu. I mama i tata moraju biti No.1 - svaki na svoj način, pogotovo nakon one početne ovisničke faze nakon rođenja i eventualnog dojenja. Nakon toga dolazi doba kada majka i otac moraju biti izjednačeni. Ukoliko vaše dijete i dalje pokazuje znatno veću privrženost majci, što je posebno slučaj ako dijete ne ide u vrtić i puno više vremena provodi s mamom, onda vrijeme koje provodite nakon posla pretvorite u svoje vrijeme. 
 
Postoji jedna jednostavna igra s kojom bi već u nekoliko dan mogli uvelike promijeniti djetetovu želju za vremenom provedenom s tatom. Igrajte se tako da mama zove dijete, a vi kao otac sklopite pakt s djetetom i jednostavno budete onaj koji će to dijete na veseo i razigran način stalno odvraćati od mame. Za nekoliko dana vaše će dijete samo poželjeti biti toliko konspirativno da će mamu konačno malo ostaviti samu. 
 

Pročitajte više