Amerikanci koji odluče da neće imati djecu štede više od dva milijuna kuna

Foto: EPA

ŽIVOTNI troškovi iz dana u dan rastu. Svatko tko je nedavno bio u trgovini može potvrditi činjenicu da su cijene visoke. A to znači da rastu i troškovi odgoja djece. To je samo jedna od kriza s kojima se mladi Amerikanci danas suočavaju, a mogla bi ih još više udaljiti od odluke da imaju djecu, smatraju stručnjaci.

Nova procjena Instituta Brookings, izračunata za Wall Street Journal, otkriva da bi bračni par srednjeg dohotka s dvoje djece morao izdvojiti više od 300.000 dolara samo za odgoj djeteta rođenog 2015. do njegove srednjoškolske dobi.

Iznos od 310.605 dolara (2.345.875,32 kuna) temelji se na procjenama američkog Ministarstva poljoprivrede za troškove odgoja djece. Godine 2017. USDA je procijenio da bi troškovi odgoja djeteta rođenog 2015. godine, a koji uključuju stanovanje, režije, hranu, prijevoz, odjeću, zdravstvenu skrb, obrazovanje i razne druge troškove poput šišanja i kupovine sportske opreme, iznosili 233.610 dolara (1.764.362,89 kuna).

Kumulativna brojka je za 26.011 dolara veća nego prije dvije godine, kada je Institut Brookings posljednji put napravio ovaj izračun.

“To je svojevrsni poziv na buđenje roditeljima. Govori im da moraju dobro razmisliti prije nego što se odluče da će imati dijete jer će to itekako utjecati na njihov budžet. Morat ćete napraviti kompromise u smislu na što ćete trošiti novac ili koliko radite”, kaže Isabel Sawhill, viša suradnica za ekonomske studije na Institutu Brookings.

Iako se inflacija nedavno počela smirivati, ekonomisti iz Brookingsa kažu da je njezin utjecaj na američko gospodarstvo tijekom prošle godine povećao troškove roditeljstva. Inflacija je ranije ove godine dosegla najvišu razinu u 41 godinu, zbog čega su se mnoga kućanstva zadužila na kreditnim karticama i koristila banke hrane kako bi se nosila s rastućim cijenama hrane, goriva i stanovanja.

“Osobito je teško obiteljima s nižim primanjima. Troškovi podizanja djeteta bit će mnogo veći udio u proračunu obitelji s nižim prihodima nego obitelji s višim prihodima”, ističe Sawhill.

A procjene ne uključuju visoku cijenu koja bi mogla pogoditi obitelji kada djeca odrastu.

“Nismo uključili troškove studija ili bilo kakvog obrazovanja nakon srednje škole, već samo do 17. godine. Dakle, ako očekujete da vaše dijete studira, tada procjeni morate dodati i taj iznos”, napomenula je.

Prema podacima udruge Štedopis, za dijete u Hrvatskoj do fakulteta potrebno je izdvojiti najmanje 460 tisuća kuna, a sa studiranjem se troškovi penju na više od 630 tisuća kuna.

Sve veći udio generacije Z i milenijalaca odlučuje ne imati djecu 

Sve veći udio odraslih u SAD-u koji još nemaju djecu ne očekuje da će ih ikada imati, pokazalo je istraživanje Pew Research Centera objavljeno u studenom prošle godine.

Oko 44 posto ispitanika u dobi od 18 do 49 godina kaže da vjerojatno neće imati djecu u budućnosti, što je 7 posto više nego 2018. A 74 posto roditelja u dobi od 18 do 50 godina reklo je da malo je vjerojatno da će imati još djece. Više od četvrtine roditelja mlađih od 40 godina koji ne očekuju djecu kažu da je to zbog financijskih razloga.

“Kada ljudi postanu svjesni cijene podizanja i odgoja djece, to će dodatno ublažiti njihovu želju za djecom”, smatra Sawhill.

Milenijalci se odriču roditeljstva i zbog klimatskih promjena. Neki kažu da bi se umjesto odgoja radije usredotočili na svoju karijeru, zadržali svoju neovisnost i izbjegli visoke troškove. 

Pročitajte više