Trudnice bi trebale jesti ribu dvaput tjedno, prema istraživanju

Foto: Unsplash

TRUDNICE bi trebale jesti najmanje dvije porcije ribe tjedno i više im se ne savjetuje da izbjegavaju određene vrste, sugerira studija koju podupire britanska vlada.

Dosadašnja upozorenja da se ograniči unos ribe s visokim udjelom žive izazivaju zbunjenost i navode buduće mame da u potpunosti izbjegavaju tu hranu za svaki slučaj, upozoravaju istraživači. To znači da postoji veća vjerojatnost da će naštetiti razvoju svoje bebe uskraćujući im ključne hranjive tvari poput dugolančanih masnih kiselina, joda, vitamina D i selena.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Bristolu ispitali su podatke o 4131 trudnici u Velikoj Britaniji čije su potomke pratili tijekom djetinjstva. Razine žive mjerene su u krvi majke i tkivu pupkovine. Analiza nije otkrila štetnu vezu između viših razina žive u majki i kognitivnog razvoja kod beba čije su majke jele ribu, a stručnjaci vjeruju da hranjive tvari u hrani štite od tog metala.

Nadalje, bebe majki koje su jele ribu u prosjeku su imale viši kvocijent inteligencije i postizale su bolje rezultate na matematičkim i znanstvenim testovima.

Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije kaže da trudnice ne bi trebale jesti više od dvije porcije masne ribe i ne više od dva odreska tune tjedno. Također piše da treba izbjegavati sabljarku i sirove školjke te dodaje: "Trudnice i dojilje trebale bi izbjegavati neke vrste ribe i ograničiti količinu nekih drugih. To je zbog razine žive i zagađivača koje neke ribe mogu sadržavati. Ako jedete previše žive, to može biti štetno za vaše nerođeno dijete."

Spomenuta studija objavljena je u časopisu NeuroToxicology, a njena koautorica dr. Caroline Taylor je rekla: "Otkrili smo da razina žive koju majka unese tijekom trudnoće vjerojatno neće imati negativan učinak na razvoj djeteta, pod uvjetom da je majka jela ribu. Ako nije jela ribu, bilo je dokaza koji su ukazali na to da bi razina žive u njenom tijelu mogla imati štetan učinak na dijete."

Studiju su financirali UK Medical Research Council i UK Wellcome Trust.

Pročitajte više