Tvoja prijateljica je tvoj najbolji psihijatar

Ilustracija: Index

IMAŠ li pravu prijateljicu ili samo onu koja ti u svemu povlađuje? Ipak, prava prijateljica je ona koja ti ukazuje na tvoje greške, koja ti ukaže na stvari koje ti ne vidiš, ili ih ne želiš vidjeti, krive poteze. Ona koja je istinski sretna kada se ostvaruju tvoji snovi. Ne treba ti prijateljica koja na sva tvoja razmišljanja, pričanja, zapažanja samo klima glavom i sve odobrava. To ti nije prava prijateljica.

Trebalo bi uvesti Zakon po kojem svaka osoba mora imati bar jednu pravu prijateljicu. Bilo bi manje nesretnih, tužnih i usamljenih ljudi. Ovako, ima ih jako puno koji nemaju baš nikoga, ostali su sami u svojoj boli, neuspjehu, nesreći. I nemaju s kim to podijeliti, nemaju se pred kim rasteretiti. I onda, sva ta tuga i bol ih razdire iznutra. Postaju sve ogorčeniji i tjeskobniji.

Odlaze psihijatru, ali ni to nije neko rješenje. Psihijatar te nikada neće poznavati kao što te poznaje tvoja najbolja prijateljica. Dakle, imati pravu, iskrenu prijateljicu je jedno veliko bogatstvo. Bogatstvo koje kada dobiješ trebaš itekako znati cijeniti, to je dragulj koji se ne ispušta olako iz ruku. Jer, ona je za tebe uvijek tu. I kada nitko drugi nije, ona je.

Tvoja najbolja prijateljica je tvoja stijena, tvoja potpora, tvoja snaga. Dogodilo ti se nešto prekrasno, nešto što odavna želiš. I koga prvo zoveš? Nju, ona je ta s kojom moraš do najsitnijih detalja prepričati današnji događaj. I tek onda osjećaš silnu sreću, jer se netko veseli zajedno s tobom, netko s kim možeš podijeliti taj poseban osjećaj. I onda vrištite zajedno, doslovno se derete od radosti i uzbuđenja. Ponekad i skačete ko budale držeći se za ruke koliko vas obuzme veselje. Ili neki tip ti se napokon javio kojeg već duže vrijeme škicaš. Koga prvo zoveš? Nju, naravno. I ona se veseli zajedno s tobom. Jer, badava ti sve lijepo što ti se u životu događa ako to nemaš s kim podijeliti, s kim komentirati. Onaj sjaj u očima koji vidiš kod nje kada se veseli tvojoj sreći je najbolji pokazatelj koliko je uz tebe i koliko se zajedno s tobom veseli. Bilo to u vezi posla, ljubavi, lijepog događaja od tog dana. Nevažno u vezi čega je, veseli se zajedno s tobom.


Nisu naše najbolje prijateljice s nama samo zbog veselih trenutaka, one su tu i kada nam je najteže. Naše rame za plakanje, one koje nas tješe, govore kako će sve biti dobro, možda ne sada, ali jednom hoće. Prijateljice koje ga zajedno proklinju s tobom jer te ostavio, prijateljice koje ne podnose osobu koju ni ti ne možeš podnijeti, prijateljice koje ne vole ružne cipele koje ni ti ne voliš. Prijateljice koje ti u gluho doba noći odgovore na poruku ili poziv. One koje te slušaju u tišini dok ti satima jecaš i treseš se od plača. One koje te miluju po kosi dok ti duša umire od bola, one koje te često zovu samo da vide osjećaš li se bolje. One koje s tobom sjede u tišini, bez riječi, jer se razumijete pogledom. To su prave prijateljice.

Ali, da se ne bi shvatilo krivo. Najbolje prijateljice ne postoje samo zbog nas, nego i mi postojimo zbog njih. Pravo prijateljstvo je uzajamno davanje, poštivanje, razumijevanje. Ako ti samo uzimaš, a ništa ne daješ, to nije pravo prijateljstvo. I ti si za nju uvijek tu, i onda kada ti ona govori kako je sve u redu i kako će biti dobro, svejedno ostani i zagrli je najčvršće što možeš. Jer tek onda, kada kaže kako je sve u redu, tek onda ništa nije. A jedino tko to zna prepoznati i razumijeti je prava prijateljica.

Zato drage moje, čuvajte ih kao najveće blago, one su dio vas, ako ne i sama preslika vas. Vaše najbolje prijateljice.

 

Pročitajte više