Tvrtka tvrdi da prevodi dječji plač i otkriva autizam kod novorođenčadi

Foto: Unsplash

ŽELITE znati što "gu-gu-ga-ga" doista znači? Zoundream vjeruje da vam to može reći. Tvrtka sa sjedištem u Švicarskoj tvrdi da može prevesti što bebe govore kad plaču, kao i da ti prijevodi mogu otkriti autizam, piše Insider.

Nakon što je 2016. rodila prvo dijete, znanstvenica Ana Laguna namjeravala je prevesti plač svog novorođenčeta. Nakon što je pronašla nekoliko resursa koji bi joj mogli pomoći u tumačenju jecaja, odlučila ih je snimiti i sama potražiti uzorke. Shvativši da je pronašla rupu na tržištu roditeljstva, ova 33-godišnjakinja svoj projekt je pretvorila u tvrtku i tako je rođen Zoundream.

"Mnogi projekti nastaju greškom ili iz nužde. Moja je jedna od ovih posljednjih", rekla je Laguna za Insider.

Temelj tvrtke i njezin softver su tisuće sati dječjeg plača analiziranih pomoću sustava za mjerenje buke. Nakon što su proučili dječji plač, Laguna i njezin tim stvorili su sustav za kvalifikaciju dječjeg plača, podijeljen na: glad, bol, grčeve i želju za naklonošću. Nevjerojatno, ali unatoč velikoj raznolikosti jezika koji se govore diljem svijeta, sve novorođene bebe dijele jedan univerzalni jezik, a Laguna je otkrila da, na primjer, njemačke bebe mogu zvučati nešto drugačije od američkih, no izražavaju iste osjećaje. 

Zoundream je prikupio nešto manje od milijun dolara za svoj razvoj. Pozitivne povratne informacije potaknule su Lagunu da proširi poslovanje tvrtke ne samo na prevođenje plača već i na ranu dijagnozu autizma. 

"Plač djeteta autističnog spektra vrlo je karakterističan, vrlo promukao. To se jasno vidi na spektrogramu", tvrdi Laguna. 

"Autizam se može otkriti u dobi od dvije do četiri godine. Zamislite poboljšanje ishoda kad bi se mogao utvrditi već sa šest mjeseci", zaključila je.

Pročitajte više