U Indiji rođena djevojčica koja je u trbuhu nosila svoje blizance

Foto: Pexels

LIJEČNICI u Indiji ostali su zaprepašteni nakon što su izvadili osam embrija iz djevojčice stare samo 21 dan, što je najveći broj embrija ikada pronađenih kod novorođenčeta. Kako donosi New York Post, izvanredni fenomen dogodio se 10. listopada nakon što je beba rođena s abnormalno natečenim trbuhom u privatnoj bolnici u okrugu Ramgarh u državi Jharkhand.

Roditelji djevojčice isprva su bili zabrinuti da bi izraslina zapravo mogla biti tumor, a ta je prvotna dijagnoza za koju se činilo da je točna čak potkrijepljena CT snimkama. Ipak, nakon što je djevojčica prebačena u Rani Children Hospital & Research Center, tim predvođen liječnikom Mohammedom Imranom otkrio je kako to nije točno, već se radi o nečem bizarnijem.

Naime, uspostavilo se da tek rođena djevojčica ima pojavu poznatu pod nazivom fetus in fetu, a riječ je o obliku malformacije slične onima sijamskih blizanaca. Događa se samo jednom na oko 500.000 rođenih beba, a do nje dolazi već u samom početku trudnoće kad se jajašce iz određenog razloga ne uspije potpuno podijeliti na dva dijela iz kojih bi se razvila dva jednojajčana blizanca.

Kod stanja fetus in fetu dominantan fetus raste, dok drugi žive u njemu. Oni zarobljeni mogu godinama živjeti i rasti u trbuhu kao paraziti, sve dok ne izrastu toliko da počnu štetiti svom domaćinu. To se dogodilo i kod ove djevojčice.

No njezin slučaj posebno je jedinstven jer je u svojoj trbušnoj šupljini nosila rekordnih osam nerazvijenih fetusa za koje liječnici tvrde kako je to najveći broj embrija dosad zabilježen. Nakon što su djevojčicu čuvali na promatranju 21 dan liječnici su uspjeli ukloniti sve embrije, a djevojčica se dobro oporavlja nakon operacije.

Pročitajte više