U Japanu je pravilo, kod nas kontroverza: Trebaju li djeca spavati s roditeljima?

Foto: Shutterstock

OVO je jedna od tema oko kojih je teško postići konsenzus bilo među strukom bilo među općom populacijom. Naime, postoje negativne strane zajedničkog spavanja, ali i pozitivne, stoga bi svaki roditelj za sebe trebao odvagnuti i odlučiti koja je opcija najbolja za njegovu situaciju. 

Postoje situacije kada je preporučljivo izbjegavati zajedničko spavanje, npr. kada je roditelj pod utjecajem alkohola ili lijekova koji smanjuju mogućnost rasuđivanja i pravodobne reakcije.

Spavanje roditelja s djecom može se podijeliti u tri kategorije: spavanje u istom krevetu, spavanje u istoj prostoriji ili spavanje djeteta u krevetiću spojenom s krevetom roditelja. Kada govorimo o co-sleepingu, najčešće podrazumijevamo spavanje u istom krevetu ili spavanje djeteta u krevetiću koji je spojen s roditeljskim krevetom te između njih ne postoji ograda.

U Japanu je zajedničko spavanje roditelja i djece kulturna norma, dok je u zapadnim zemljama svijeta ovo još uvijek kontroverzna tema oko koje se teško usuglašavamo. No zajedničko spavanje je u porastu posljednjih nekoliko godina te se i na zapadu prakticira sve više. 

Prednosti i rizici dijeljenja kreveta s djetetom

Za dojilje postoji više prednosti u zajedničkom spavanju jer ne moraju ustajati iz kreveta po noći kako bi podojile svoje dijete. Prema stranici Nestedbean, istraživanja pokazuju da će majke dojilje duže dojiti dijete ako dijele krevet. 

Roditelji koji spavaju sa svojom djecom navode i bolju emotivnu povezanost kao prednost ovakvog načina spavanja. Primijetili su da im djeca brže zaspu nego u vlastitom krevetiću. 

Pojedina istraživanja došla su do zaključka da su djeca koja spavaju sa svojim roditeljima manje tjeskobna, imaju više samopouzdanja te se lakše snalaze u emotivnim odnosima s drugim osobama.

Roditelji kao prednosti zajedničkog spavanja ističu da se i oni sami bolje naspavaju, rjeđe se bude te su odmorniji. Neki vole ovakav način spavanja jer im je dijete na sigurnoj udaljenosti te mogu paziti na njega kroz noć.

Negativna strana zajedničkog spavanja je veća mogućnost ozljede djeteta. Naime, dijete može pasti iz kreveta ako se ne koriste zaštitne ograde ili ga pak roditelji mogu nesvjesno ozlijediti dok se okreću u snu. 

Zajedničko spavanje također povećava rizik od gušenja. Jastuci, posteljina, pokrivači, odnosno sve ono što se nalazi na roditeljskom krevetu može predstavljati opasnost za dijete.

Još jedna negativna strana zajedničkog spavanja je to što djeci koja su navikla spavati s roditeljima teže pada prelazak u vlastiti krevet odnosno spavaću sobu.  

Manjak privatnost je također negativna strana zajedničkog spavanja. Krevet u ovakvoj situaciji ne pripada više samo partnerima.

Do kada bi djeca trebala dijeliti krevet s roditeljima?

Ne postoji određena dob kada bi trebalo prestati dijeliti krevet s djetetom. Svako dijete je drugačije, kao i obitelj, te biste trebali sami odlučiti kada ste i vi i dijete spremni za taj korak.

Healthline navodi kako bi tranziciju iz zajedničkog kreveta u vlastiti trebalo raditi postepeno tako da dijete lakše prihvati novu situaciju. Preporučuju da prvo isprobate spavanje u istoj sobi tako da roditelji spavaju u svom krevetu, a dijete u svom. Držite se provjerene večernje rutine - večera, kupanje, čitanje knjige te potom odlazak u krevet. Postoji mogućnost da će dijete negodovati ili plakati, ali to je faza koju morate zajedno prebroditi.

Pročitajte više