U SAD-u rođena prva beba iz transplantirane maternice

Foto: WeHeartIt

OVOG vikenda u Dallasu je rođena beba iz transplantirane maternice, a riječ je o prvoj takvoj bebi rođenoj u SAD-u.

Vijest je dala novu nadu ženama koje se bore s neplodnošću zbog problema s maternicom, a posebnu je nadu pobudila upravo kod žena koje su rođene bez nje. Takav je slučaj bio i s majkom iz ove priče.

Ona je bila jedna od četiri žene kojima je u listopadu 2016. godine, u Medicinskom centru Baylor University, transplantirana maternica, ali ostale tri žene nisu imale sreće jer zbog slabog protoka krvi transplantacije nisu uspjele. No, kako je transplantacija maternice tek nedavno postala aktualna, stručnjaci spomenutog centra vjeruju da će kroz narednih desetak godina znati puno više o cjelokupnoj problematici te će tada, vjeruju, imati više uspjeha.

<<Najnovije metode liječenja neplodnosti, šansa za žene rođene bez maternice<<

Žene mogu tražiti presađivanje maternice iz više razloga. Od genetskog poremećaja koji pogađa približno jednu od 4 500 ženske novorođenčadi, zbog djelomične nerazvijenosti vagine i maternice što ograničava šanse za prirodnim začećem, do žena koje su tijekom života doživjele probleme zbog polipa na maternici, imale operacije i slično....

Međutim, transplantacija nije trajna zbog jakih lijekova koje žene moraju piti da im organizam ne odbaci transplantiranu maternicu te ju se planira ostaviti dok žena ne rodi jedno ili dvoje djece.

Više podataka o prvoj bebi u Americi rođenoj iz transplantirane maternice još nemamo, ali se uskoro očekuje više informacija o ovom novom modernom čudu medicine.

Pročitajte više