U spomen na naše bake, djedove...

Foto:Pinterest

DANAS je dan sjećanja na naše najdraže koji nažalost više nisu s nama, no njihov duh ostaje zauvijek u našim sjećanjima i neodvojiv su dio naših života. 

Danas je dan kada se svatko od nas s tugom prisjeća nekoga koga viuše nema. Kamo sreće da su to samo bake i djedovi, stariji ljudi koje je lakše pustiti. No danas mnoga djeca s tugom u očima prizivaju svoje mame, tate, sestre i braću, one koje je život uzeo prerano.

Zapalimo im svijeću i sjetimo ih se, a tko ima volje neka učini i korak više! 

Trag koji ostavljaju naše bake i djedovi 

Srećom, naša djeca uglavnom još uvijek imaju i bake i djedove i kamo sreće da su sastavni dio njihovih života. Jer kao što su mame i tate nezamjenivi svakom djetetu isti zapravo vrijedi i za bake i djedove. Oni su karika koja nedostaje u odnosu roditelj-dijete, oni su šlag na torti svakog djetinjstva. Jer bake ne samo da imaju više vremena, strpljive su i pune ljubavi, bake i djedovi su i učitelji života. Njihova mudrost katkad nema granica jer prošli su štošta i štošta doživjeli, a iako su prema svojoj vlastitoj djeci nekada znali biti i grubi i strogi i autoritativni, kada su unuci u pitanju postali su neke sasvim druge osobe. I to je normalno. Bake najčešće ne žive s unucima,  one ih samo povremeno viđaju pa to dragocjeno vrijeme koriste da iskažu svu svoju ljubav i svu svoju pažnju. 

Zato ih toliko i volimo. Zato nam toliko nedostaju ukoliko ih više nemamo. 

I znajte - svi oni koji su imali tu sreću odrastati u blizini svojih baka i djedova pokazali su se kao sretniji, potpuniji ljudi. Bit će da ta bogatija generacijska prisutnost stvarno ima značajan utjecaj. Na sreću, mudrost, šire vidike, bolju komunikaciju, i uopće - sretniji život. 

Plemenita djela u spomen na baku - misija koja još uvijek traje!  

Prije nešto više od dvije godine, u rujnu 2013., jedna je unuka u Americi učinila vrlo plemenitu stvar u sjećanje na baku koja je preminula. Zapravo, projekt je započela u rujnu 2013. godine, a u ožujku ove godine, nakon što je dovršila svoj 600-to dobro djelo, obznanila je da nastavlja sa svojom misijom ! I sve to u spomen na baku koja je ostavila veliku prazninu u njenom srcu. 

Riječ je o Alex McKelvey iz Lakewooda koja je imala samo šest godina kada je umrla njena baka te je zajedno sa svojim roditeljima u spomen na dobru baku odlučila učiniti čak 60 dobrih djela i tu plemenitu misiju dovršiti do ožujka 2014. godine kada je njena baka trebala proslaviti 60. rođendan. 

Bakino dobro srce tako je nastavilo kucati u njenoj unuci koja je nakon 60 dobrih djela brojku odlučila povisiti na 600, a trenutno radi na ostvarenju novog cilja - 1.000 djela u spomen na baku. Želja joj je dotaknuti i brojku od milijun dobrih djela kojima će pomoći barem isto tolikom broju ljudi. 

A njena djela doista su već sada dotaknula srca mnogih, od onih najmanjih, do onih najpotrebitijih. Više o onome što je dosad postigla možete pratiti na njenom instagram profilu.

"Ne radim to da bih bila savršena djevojčica ili slavna. Ne želim biti ni jedno ni drugo. Želim samo biti dobra", izjavila je jednom prigodom, a jedino što joj mi možemo poručiti jest " Bravo djevojko, tvoja baka doista je učinila dobro djelo jer je očito ostavila dubok trag dobrote na tebe." 

I zato svi mi koji se danas prisjećamo naših najdražih kojih više nema, udružimo snage i neka nas ova mala djevojčica potakne da i mi učinimo barem jedno dobro djelo. U spomen na one koji su ostavili dubok trag na nas i naše živote!  

 

Pročitajte više