Učenici rastu više za vrijeme školske godine nego na praznicima, tvrdi studija

Foto: Shutterstock

ZNANSTVENICI kažu da učenici 1. razreda u periodu između rujna i travnja narastu mjesečno oko pola milimetra više nego u ostatku godine. Smatra se da rutina školskih rasporeda pomaže djeci da jedu i spavaju bolje.

Dosadašnja istraživanja pokazala su da djeca jedu više brze hrane i manje se igraju tijekom školskih praznika. Istraživači s Baylor College of Medicine u Teksasu pratili su više od 3500 djece tijekom pet godina, od 2005. do 2010. godine.

Istraživanje je provedeno na djeci iz 41 škole širom grada Sugar Landa. Medicinske sestre su mjerile njihovu visinu i težinu dva puta godišnje u rujnu i travnju. Rezultati njihovih indeksa tjelesne mase (BMI) - mjere pretilosti - zabilježeni su kako bi se saznalo kako se povećanje rasta razlikuje kod djece različitih tipova tijela.

Studija je objavljena u časopisu Frontiers in Physiology. Rezultati su pokazali da su djeca znatno brže rasla u školskom dijelu godine u odnosu na ljetne mjesece. Sličan učinak je uočen za BMI.

Autorica studije, nutricionistica dr. Debbe Thompson, rekla je: "Ovaj različit sezonski utjecaj na visinu i težinu dovodi do zdravijeg tjelesnog stanja djece tijekom školske godine."

Stručnjaci su rekli da im uzrok povećanog rasta tijekom školske godine još nije potpuno jasan.

"Dodatna istraživanja o djeci koja se školuju tijekom cijele godine mogla bi pomoći u odgovoru na ovo pitanje", piše The Daily Mail.

Pročitajte više