Uskoro ćete prvi put postati tata? Ovo su savjeti koje morate imati na umu

Foto: Pexels

IAKO to nije oduvijek bilo tako, danas majke i očevi igraju jednaku ulogu u odgoju svoje djece. Bilo da se brinu o njihovim emocionalnim potrebama ili materijalnim željama, oba roditelja moraju biti jednaka u brizi za svoju djecu. Dakle, ako ćete tek postati otac prvi put i strahujete kako ćete se snaći, evo nekoliko roditeljskih savjeta koji će vam pomoći u tome:

Ako to možete, budite uz partnericu tijekom porođaja

S obzirom na to da vaša partnerica devet mjeseci nosi bebu, vi biste trebali biti ona osoba koja će biti uz nju prilikom porođaja. Pobrinite se da su njezine potrebe i želje ispunjene te budite njezin glasnogovornik. Pomozite joj da ostane mirna te budite nježni čak i u trenucima njezine frustracije i ekstremnih promjena raspoloženja.

Pohađajte tečajeve za buduće roditelje

Tečajevi koje možete odslušati prije nego što vaša beba stigne na svijet vas neće samo pripremiti za ono što vam se sprema nego će vam pružiti i razumijevanje postnatalne skrbi. Osim brige o djetetu, morate se usredotočiti i na tjelesnu i mentalnu dobrobit svoje partnerice.

Kad se dijete rodi, oslobodite svoj raspored

Prvih nekoliko tjedana nakon rođenja djeteta nemojte planirati ništa važno. Ovo je ključno vrijeme i bit ćete potrebni djetetu, ali i partnerici. Za to vrijeme se pokušajte povezati s bebom.

Pazite na partnericu

Prvi tjedni, pa čak i mjeseci nakon rođenja djeteta mogu biti vrlo izazovni i iscrpljujući. Osobito za novopečenu majku. Stoga joj dajte do znanja da ste tu za nju te se brinite o njoj dok se oporavlja od trudnoće i porođaja.

Podijelite obaveze oko djeteta

Ne dopustite partnerici da popusti pod pritiskom okoline i preuzme na sebe svu brigu o bebi. Umjesto toga, podijelite zadatke podjednako. To će osigurati da oboje dobijete jednako vrijeme za odmor, a također će ojačati vašu vezu, piše Times Of India.

Pročitajte više