Vaše dijete je preboljelo vodene kozice, znate li koje posljedice ostavljaju?

Foto: 123rf
 
VODENE kozice traju obično 7 do10 dana. Vodene kozice su zarazna bolest, uglavnom djece, rjeđe u odraslih, a uzrokuje ih virus. Uzročnik vodenih kozica spada u skupinu herpes virusa. Na samom početku bolesti nalazi se u respiratornom traktu, a zatim neko vrijeme u krvi. Zatim se manifestira na koži.
 
Bolest se najčešće javlja u obliku epidemije krajem zime ili početkom proljeća. Očituje se simptomima kao što su povišena tjelesna temperatura, oko 38 stupnjeva, glavobolja, crvene mrlje na koži, mjehurićima te nadražene sluznice. Nakon preboljenih vodenih kozica virus miruje a ponovno se može aktivirati ako oslabe obrambene sposobnosti organizma, odnosno pad imuniteta. Pod utjecajem nekih čimbenika virus se može aktivirati što se očituje ponovljenom infekcijom ali u obliku herpesa.
 
Javlja se u 40 posto oboljele djece i obično prati neka druga febrilna stanja, ali može biti potaknuta i umorom, velikim izlaganjem na suncu,stresom, umorom, vađenjem zuba…
Tada se aktivira herpes zoster što je posljedica reaktivacija herpes virusa 3 (virus vodenih kozica). Tada se na ograničenim dijelovima tijela javljaju vrlo bolni mjehurići.
 
Dakle, nakon što se izliječe vodene kozice, one ne nestane iz organizma, nego virus ostaje cijeli život u živčanom sustavu čovjeka. 
 

 

Pročitajte više