Vaše se dijete obožava igrati lutkom? Obratite pozornost na kojoj je strani nosi

Foto: 123RF

IDUĆI put kad vaše dijete bude držalo svoju omiljenu lutku u rukama, provjerite nosi li je na desnoj ili lijevoj strani.

Prema rezultatima istraživanja Sveučilišta u Londonu, dijete koje je nosi na lijevoj strani, ima bolje kognitivne sposobnosti i socijalne vještine, bez obzira na to je li ljevak ili dešnjak.

U istraživanju je sudjelovalo 98 djece u dobi od četiri do pet godina. Djeca koja su lutku nosila s lijeve strane bila su pametnija, poslušnija i voljna dijeliti s drugima.

"Sklonost nošenja na lijevoj strani je fenomen koji se ne pojavljuje samo kod ljudi već i kod životinjskih vrsta poput gorila i šišmiša. Držanje lutke na lijevoj strani vidnog polja omogućava bolji pogled na tu lutku", objasnio je jedan od autora istraživanja dr. Gilliam Forester. 

Bez obzira na to jesu li dešnjaci ili ljevaci, djeca koja su lutku držala u lijevoj ruci, postigla su bolje rezultate u društvenim i mentalnim zadacima koje su im dali istraživači od one djece koja su lutku držala u desnoj ruci. 

Djeca koja su nosila lutke na lijevoj strani pokazala su se boljima i u praćenju uputa te su pokazala veću želju da odrade zadatak. Njihove društvene vještine bile su razvijenije od djece koja su lutku nosila na desnoj strani. 

"To je zato što je naše lijevo vidno polje povezano s desnom polutkom mozga, brže je i točnije u identificiranju pojedinaca i njihovih emocionalnih izraza u odnosu na desno vidno polje", istaknuo je dr. Forester.

 

 

 

Pročitajte više