Veliko istraživanje napokon otkrilo što zaista djeluje na ponašanje nestašnog djeteta

Foto: 123RF

IAKO su sva djeca nestašna s vremena na vrijeme, neka su ipak previše nestašna. 

Kako pomoći roditeljima da zaustave neustrašivost, vikanje i svađanje djeteta? Najnovija istraživanja nude rješenje.
 
Istraživanje Sveučilišta u Amsterdamu, Sveučilišta Cardiff, Sveučilišta u Oxfordu i Sveučilišta Utrecht ispitala je 156 programa usmjerenih na smanjenje neprikladnog ponašanja kod djece - definiranih kao otvoreno nekooperativno i neprijateljsko ponašanje kao što su prekomjerno svađanje s odraslima ili namjerni pokušaji da smetaju ili uznemiruju druge. 
 
U istraživanju su obuhvaćena djeca starosne dobi od 2 do 10 godina. Veliko istraživanje objavljeno je u časopisu Child Development, a uključilo je preko 15.000 obitelji iz 20 zemalja.
 
Programi sadrže strategiju upravljanja ponašanjem i kombinaciju strategija upravljanja ponašanjem i izgradnje odnosa. Strategija upravljanja ponašanjem uključuju upotrebu pohvale za promicanje pozitivnog ponašanja, dok programi izgradnje odnosa uključuju poticanje roditelja da budu osjetljivi na potrebe svog djeteta.
 
Voditeljica istraživanja Patty Leiten otkrila je da je zaključak nakon usporedbe ove dvije strategije da, ako dijete još uvijek nije problematično, da su programi za upravljanje ponašanjem dovoljni, međutim, ako nije, da morate uključiti i program za izgradnju odnosa.
 
No, što to znači za sve roditelje? Postoji više od jednog načina da se nosite s djecom koja imaju problematično ponašanje. Istraživanje je tako pokazalo kako je sasvim dovoljno pojačati disciplinu kako bi poboljšali njihovo ponašanje.

Pročitajte više