Vjetar u leđa za djecu s teškim srčanim greškama: Imat će pravo na psihološki tretman

Foto: Karlo Klasić/Index

DJECA s teškim i prirođenim srčanim greškama, od dijagnoze te tijekom i nakon operacijskih zahvata, kao i njihovi roditelji, odsad će imati pravo na psihološki i socijalno-pedagoški tretman. Naime, Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, kao zdravstvena institucija, i udruga Veliko srce malom srcu, koja djeluje kao neprofitna, humanitarna udruga liječnika, zdravstvenog osoblja i roditelja djece s prirođenim srčanim greškama i drugim srčanim bolestima, potpisali su Ugovor o suradnji.

"Ideja o značenju holističkog pristupa inicirana je spoznajama da takva djeca imaju teškoće učenja, pojačani umor, gubitak interesa za druženja s vršnjacima, te stalnu bojazan za svoju budućnost. Ovo osobito stoga što se njihovo stanje najčešće ne može u cijelosti izliječiti, stoga trebaju palijativne metode (serije operacija), kontinuiranu primjenu lijekova i stalni nadzor, kako bi mogli tek dijelom živjeti poput zdrave djece. To čini njihov život velikom borbom, radi čega su od rođenja (a nerijetko i prije njega) uistinu djeca s posebnim potrebama", kažu iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

"Sljedeći primjere dobre prakse iz država iz EU i SAD-a, Poliklinika je prepoznala njihove potrebe, te svojim visoko educiranim stručnjacima koji se bave mentalnim zdravljem želi za takvu djecu osigurati što kvalitetniji život, kako bi u sasvim specifičnim okolnostima odrastanja ostvarili svoj puni potencijal", dodaje se.

Ugovor je potpisan 27. ožujka. U ime Poliklinike ugovor je potpisala ravnateljica doc. dr. sc. prim. Vanja Slijepčević Saftić te predsjednik Udruge Dražen Belina, dr. med., specijalist dječje kirurgije, specijalist kirurgije, subspecijalist kardijalne kirurgije.

U Hrvatskoj trenutno ima preko 10.000 djece sa srčanim bolestima, a svake se godine rađa još najmanje 500.  

Pročitajte više