Voljela bih da me netko upozorio na ove stvari iz prve godine s bebom

Foto: 123rf

SVAKO je iskustvo drugačije i svako se može opisati cijelom silom savjeta, no malo tko doista zna izvući ono najvažnije iz prvog (i kasnijih) iskustva s malom bebom.

Svaka se mama na majčinstvo priprema na svoj način i to je činjenica, no dok majke već prije poroda brinu o bezbroj još uvijek nepotrebnih sitnica, malo će joj tko reći one zaista "prave" stvari.

One temeljne savjete koji će mami pomoći da već i prije dolaska bebe zna kako će se ponašati i što će joj u prvih godinu dana biti doista najvažnije.

Da se takvo neznanje usred gomile saznanja i savjeta ne dogodi i drugima, jedna je majka prvu godinu s bebom sažela u 4 glavna savjeta:

1. Svi lažu oko toga koliko im beba spava i gdje spava

Kad umorna mama započne razgovor o svom umoru i činjenici da beba jedva prespava dva sata u komadu, druge će mame gotovo redovno reći: "Apsolutno te razumijem, ali moja beba nikada nije prespavala ni dva sata u komadu" ili će reći skroz suprotno: "Moja beba od prvog dana spava cijelu noć, sama u svom krevetiću."

"Doslovno sam uvijek čula odgovor koji mi se učinio ili malo pogrešan ili suviše napuhan, dok nisam shvatila da mame to rade samo zato što jedna drugu stalno smatraju nekom vrstom konkurencije.

No, tek kad to shvatite i same ćete moći bezbrižno odmahnuti rukom na odgovore svih takvih mama, jer ćete shvatiti da nijedna mama nije idealna, kao ni njihovo dijete pa ni njihov odgoj.

2. Svi pričaju o umoru i težini zadatka, a rijetko tko priča o stvarnim strahovima

Jednom kad rodite bebu počinje razdoblje neizmjerne ljubavi, ali i neizmjernih strahova. Hoće li beba prestati disati u snu? Jede li dovoljno? Hoće li još nauditi još jedan sloj odjeće? Zašto beba još uvijek ne okreće glavu? Hoće li umrijeti ako ostane spavati s roditeljima? Što ako se beba ne razvija dobro? Zašto beba toliko štuca?

Kad imate bebu javlja se toliko puno strahova, ali mame, nekako se čini, kao da o njima ne vole razgovarati. Možda je to zbog osjećaja da će strah biti manje realan ako će o njemu šutjeti ili se druge mame samo vole praviti bezbrižnijima i hrabrijima. Ipak, baš zato što se svaka mama susreće s tim strahovima, potrebno je više govoriti o njima. Ili barem biti svjestan da su oni, iako se o tome ne priča, doista važan dio svih roditeljskih briga.



3. Razvoj je individualan, a opet se svaka mama silno brine zbog toga


Možete vi reći mami da se beba razvija dobro, možda malo sporije od drugih, no svaka će mama pritom čuti samo "sporije" i tad će nastupiti brige i dodatni strahovi, ma koliko će vas i sam pedijatar željeti umiriti da vaše dijete jednostavno prati svoj ritam razvoja. I to je, drage mame, također skroz normalno.

4. Roditeljstvo se temelji na intuiciji

Kad čujete savjet tipa "Ja znam, ja sam ti sve to prošla, to moraš tako ili nikako", bježite odmah jer takva savjetnica zapravo pokušava svoju intuiciju preseliti u vas. Umjesto da vam jednostavno kaže: "Vidjet ćeš, kad dođe taj trenutak znat ćeš kako postupiti. Ti si mama i zato prvenstveno vjeruj svojim instinktima."

Pročitajte više