Vrste hladnjaka, energetski razredi i savjeti za kupovinu najboljeg za vašu kuhinju

Foto: Promo

GOTOVO da nema kućanstva koje nema hladnjak, a gotovo da nema člana kućanstva koji svakodnevno barem ne zaviri u hladnjak. O tome koji odabrati čitajte u nastavku.

Osnovna podjela hladnjaka je na samostojeće hladnjake i na ugradbene hladnjake. Odabir hladnjaka za vaše kućanstvo ovisi o zbilja mnogo čimbenika, ali primarni je koliko imate raspoloživog prostora. Ako nemate ograničenja vezano uz prostor, tada možete odabrati bilo koji hladnjak koji odgovara vašim potrebama i mogućnostima, dok u slučaju ograničenog prostora trebate prvo voditi računa o dimenzijama hladnjaka.

Nadalje, iznimno je važno ne postaviti hladnjak na mjesto na kojem je "stisnut" sa svih strana jer u tom slučaju biti dovoljno mjesta za cirkulaciju zraka, što može dovesti do kvara. Navedeno se odnosi i na obične, ali i na ugradbene hladnjake. Uvijek uračunajte nekoliko centimetara oko hladnjaka da bude slobodno, a posebno iza i iznad hladnjaka kako bi zrak mogao neometano kružiti.

Energetski razredi

Od 1. ožujka 2021. stupile su na snagu nove energetske oznake od A do G, uz ukidanje proširivanja na A+ razrede. Razlog tome je što je većina uređaja bila svrstana u prva tri razreda, a mnogo oznaka + zbunjivala je kupce. Naravno, to ne znači da je uređaj koji prema novog oznaci ima B najednom postao energetski neučinkovit, već to znači da je njegova potrošnja energije usklađena s novom klasifikacijom. Inače, potrošnja električne energije kod hladnjaka je vrlo važna stavka jer su oni jedni od rijetkih uređaja koji rade bez prestanka, svakodnevno, cijele godine. Naime, hladnjaci su zaslužni za otprilike jednu petinu godišnje potrošene električne energije u kućanstvu. Tako da potražite one modele koji su energetski najučinkovitiji kako biste smanjili račun za električnu energiju što je više moguće.

Samostojeći i ugradbeni

Prednost samostojećih hladnjaka u odnosu na ugradbene je u tome da se možete samo predomisliti i promijeniti mjesto gdje ga držite, dok to nije slučaj kod ugradbenih. Za ugradbene se pak hladnjake odlučuju oni kojima je estetika na prvom mjestu jer se na taj način može osigurati da hladnjak idealno odgovara dizajnu i bojama ostatka namještaja, najčešće kuhinje. Što se tiče funkcionalnosti, nema neke značajne razlike, obje su vrste dostupne sa zamrzivačem i bez njega. No, samostojeći su hladnjaci dostupni u više različitih dimenzija nego ugradbeni hladnjaci, tako da se mogu bolje prilagoditi raspoloživom prostoru. Ipak, na kraju je odluka na kupcu za koji će se odlučiti u skladu s onim što mu je potrebno.

Kako odabrati idealan hladnjak za svoju kuhinju?

Nakon što ste izračunali koliko prostora imate na raspolaganju za vaš novi hladnjak, vrijeme je da uzmete u obzir i druge čimbenike. Za početak, to su koliko je članova u vašem kućanstvu, je li to jedini hladnjak u kućanstvu, treba li vam model sa zamrzivačem ili bez njega, i na kraju, koliki vam je proračun.

Mnogo se ljudi odlučuje za modele koji imaju zamrzivač, bilo ispod ili iznad hladnjaka. Ako imate velik broj članova kućanstva i dovoljno mjesta, tada je preporuka uzeti bilo odvojeno hladnjak i zamrzivač, bilo američki model hladnjaka u kojem je zamrzivač jedva malo manji od samog hladnjaka. Na taj ćete način osigurati da imate dovoljno mjesta za spremanje hrane.

Raznolike mogućnosti

Današnji hladnjaci imaju zbilja mnogo funkcionalnosti, od posebnih ladica koje imaju mogućnost zamrzavanja, posebnu antibakterijsku zaštitu, ali i one s mogućnošću kontroliranja temperature. Neki čak modeli hladnjaka imaju posebne ladice u koje možete staviti svježe začinsko bilje i ono će dulje vremena ostati svježe.

Mogućnost točenja vode i proizvodnje leda definitivno nije novost u svijetu hladnjaka, no, nove funkcionalnosti podižu tu mogućnost na novu razinu. Tako, na primjer, pojedini modeli imaju mogućnost proizvodnje okruglog leda koji se sporo topi, što će zasigurno zadiviti vaše goste.

Zaslon osjetljiv na dodir i LED osvjetljenje

Danas na vrata nekih modela hladnjaka možete "pisati" i ostavljati bilješke zahvaljujući zaslonu osjetljivom na dodir. A unutrašnje je osvjetljenje u hladnjaku značajno poboljšano korištenjem LED rasvjete koju je moguće postaviti na nekoliko mjesta u hladnjaku čime se osigurava bolja preglednost, dok napredni modeli nude mogućnost osvjetljavanja, uz pomoć senzora, samo dijela hladnjaka koji se u tom trenutku pregledava.

Estetika

Na kraju, ali ne najmanje važno, vanjski izgled hladnjaka. Naravno, ako se odlučite za ugradbeni model, on će idealno odgovarati dizajnu ostalog dijela kuhinje jer se ne prvi pogled neće ni primijetiti da je to hladnjak, no ako se odlučite za samostojeći model, danas imate na izbor zaista pregršt boja i oblika među kojima će baš svatko pronaći nešto za sebe. Sviđa vam se ultra-moderan dizajn? Ili ipak više volite retro, okrugli model? Nije nikakav problem, bez obzira na to što vam se sviđa, na raspolaganju imate sve.

Pročitajte više