Vrtići u Engleskoj poslužuju divljač: Djeca bi trebala eksperimentirati s hranom

U sklopu borbe protiv porasta populacije divljih jelena, dječji vrtići Tops Day Nurseries, koji upravljaju s 32 vrtića u Velikoj Britaniji, počeli su mališanima posluživati divljač. Kao dio svoje kampanje Eat Wild, na jelovnike su uveli pet jela od mesa divljači. Dva obroka od mesa divljači posluživat će se mališanima svaka tri tjedna, čime će se brojka povećati na 3000 obroka mjesečno.

Voditelj vrtićke prehrane, Pete Ttofis, objasnio je kako će 4000 djece prvi put kušati meso divljači u jelima koja su im već poznata, poput špageta bolognese i orza s mesom divljači.

"Vjerujemo da je isprobavanje mesa divljači i eksperimentiranje s hranom važno. Hrana bi trebala biti zabavna, uzbudljiva, nova i ukusna", izjavio je.

Kuhari kažu da je meso divljači zdravije, održivije i ukusnije

Ttofis kaže da je nutritivna vrijednost mesa divljači izvrsna te da sadrži manje masnoće, isto toliko proteina i hranjivih tvari poput vitamina B12, željeza i cinka kao i meso koje tipično jedemo, poput govedine, piletine, janjetine i svinjetine.

Dječji vrtići također eksperimentiraju s rolicama i hamburgerima za djecu.

This week was the first week of our new Winter Menu and the first week of the newest ingredient venison being featured...

Objavljuje Tops Day Nurseries: Lymington All SaintsSubota, 13. siječnja 2024.

Prema britanskom Odsjeku za okoliš, hranu i ruralna pitanja, u Ujedinjenom Kraljevstvu trenutno ima do 2 milijuna divljih jelena nakon dvogodišnje pauze u odstrelu tijekom pandemije. Budući da nema prirodnih grabežljivaca, rastuća populacija jelena negativno utječe na šumsku biološku raznolikost zbog prekomjernog traženja hrane. Prema Eat Wildu, populacija jelena u Ujedinjenom Kraljevstvu nastavit će rasti samo zbog sadnje 30.000 hektara drveća godišnje do 2050.

Zbog toga je organizacija odlučila usmjeriti pozornost na obrazovni sektor koji nikada nije koristio meso divljači u svojim kuhinjama.

"Postoji mnogo razloga zašto je uvođenje divljeg i održivog mesa na školske jelovnike važno. Prvo, jako je važno da mlađu generaciju potaknemo na konzumaciju hranjive hrane bogate vitaminima kako bismo im pomogli u razvoju. Meso divljači ne samo da je zdravije, već je i održivije od onoga što trenutno konzumiramo. Također, puno je ukusnije", poručio je Leon Challis-Davies, direktor kulinarstva u Eat Wild.

Pročitajte više