Vrtićke bolesti: Neistine o prehladama i virozama

Foto: 123rf

MNOGO je teorija na koje roditelji generacijama upozoravaju svoju djecu, a malo je istine u njima. Znate li da izlazak van mokre kose ili svježe otuširan ne može uzrokovati bolest?

Bolesti su uzrokovane virusima ili bakterijama. Njima se možete zaraziti u okruženju u kojem se krećete ili od ljudi s kojima boravite, no ne možete se zaraziti ako vam bubrezi nisu pokriveni ili kosa potpuno osušena.

Vrtić je zato idealno okruženje za širenje zaraze.

Ove teorije koje se već generacijama prenose na nove naraštaje, nastale su u vrijeme kada još nisu bile otkrivene klice i njihovo razmnožavanje te se smatralo kako je infekcija uzrokovana hladnoćom ili lošim zrakom. Iako su virusi i bakterije otkriveni sredinom 1800.-ih, povezanost prehlade i hladnih dana ipak postoji. Uzrok tome je što neke bolesti češće kolaju u hladnim mjesecima pa je i opasnost od zaraze veća.

Češće zaraze kod djece u hladnim mjesecima uzrokovane su time što više vremena provodimo u zatvorenom na toplom gdje se bakterije i virusi uspješno množe i zadržavaju. Niske temperature i prehlade nisu izravno međusobno povezane.

Umjesto da djecu upozoravate kako moraju biti dobro obučeni čak i kada im je vruće, tu energiju preusmjerite na poticanje djeteta da često pere ruke, jer su upravo ruke najčešći prijenosnik zaraze. Prozračite svoj dom svaki dan i redovito mijenjajte ručnike (osobito one kojima brišete ruke) i posteljinu.

Imajte na umu da uzimanje antibiotika nema uvijek smisla. Antibiotici djeluju isključivo na bakterije, a većina prehlada uzrokovana je virusom na koji antibiotici nemaju nikakav učinak.

Pročitajte više