Za djecu je važno da se igraju sama, evo zašto

Foto: Pexels

Djeca koja se igraju sama uče mnoge vrijedne lekcije koje će im biti korisne za cijeli život. Na primjer, samostalna igra potiče samopouzdanje i kreativnost, posebno zato što im nitko ne govori čime da se igraju ni kako da se igraju. Samostalna igra također pomaže djeci da se osjećaju ugodno u različitim okruženjima, čak i ako su sama. Ovo su nekoliko prednosti samostalne igre.

Uči ih da se mogu zabaviti i ako su sama

Djeca koja se sama igraju uče se sama zabavljati. Ne računaju na druge da će ih zabaviti i shvaćaju da neće uvijek imati nekoga uz sebe u svakom trenutku. Tako će postati samouvjerenija.

Potiče maštu 

Možda već smatramo da su naša djeca maštovita i kreativna. Ipak, kada ih pustimo da se igraju sama, dobit će osjećaj slobode i možda će osmisliti neke igre. Ovo potiče njihov um na aktivno razmišljanje i djeluje na razvoj kreativnosti.

Postaju smirenija

Igranje vani daje djeci više energije jer se druže i komuniciraju s drugom djecom. Stoga samostalno igranje donosi im osjećaj mira. Mnoga djeca uživat će u igri u tišini s vlastitim igračkama, piše Parents.

Priprema za školu 

Za djecu predškolske dobi roditelji su vjerojatno njihovi najbolji prijatelji. Ipak, kada se roditelji odmaknu i puste djecu da se igraju sama, ona shvaćaju da mama i tata neće uvijek fizički biti s njima.

Ovo priprema djecu za školu budući da roditelji neće sjediti s njima u učionici. Također, ne osjećaju se napuštenima jer im je ugodno igrati se samima zato što su razvila tu naviku.

Kako potaknuti djecu da se igraju sama?

Neka djeca prihvaćaju samostalnu igru i ne bore se previše kad im roditelji kažu da se moraju igrati sama. Ipak, druga djeca opiru se toj ideji i trebaju malo više ohrabrenja.

Prije nego što potaknemo djecu da se igraju sama, možemo im pripremiti neke opcije za igru. Na primjer, možemo postaviti unutarnju kućicu za igru. Ključno je da pomognemo s nekim opcijama, a zatim dopustimo djeci da ostalo učine sama.

Nadalje, djeca žele biti u društvu ljudi koje vole, stoga im ne bismo trebali govoriti da se idu igrati sama. Umjesto toga, trebamo im dopustiti da se igraju u blizini. Ako ih pošaljemo u sobu, shvatit će to kao kaznu. Također, važno je da djeca vide roditelje kako nešto rade sami jer će tako i ona naučiti da je u redu raditi nešto samostalno.

Dakle, djeca koja se igraju sama uče mnogo korisnih stvari. Samostalna igra potiče njihovo samopouzdanje, kreativnost i maštovitost. Također, pomaže im da se osjećaju ugodno kada su sama te ih priprema za školu u kojoj neće uvijek biti s roditeljima. Važno je podržati ih i ponuditi im opcije za igru, ali ih istovremeno poticati da uživaju u vlastitom društvu.

Pročitajte više