Za ovih 12 stvari majke se nikad ne bi trebale ispričavati

Foto: Shutterstock

MAJKE redovito stavljaju prevelik pritisak jedne na druge, ali najčešće ga nameću upravo same sebi. Jedna od činjenica koje često zanemare je to da su djeca nepredvidljiva, a njihove postupke je ponekad teško kontrolirati. Najorganiziranija mama s pomno isplaniranim danom često ispadne iz tračnica zbog takvih razloga. Potom nastupa potreba za ispričavanjem svima oko sebe, no je li to uopće potrebno?

Osjećati se loše zbog onoga što mislimo da drugi misle nikome ne pomaže, a svima bi dobro došlo malo više razumijevanja i fleksibilnosti, osobito majkama. Nekoliko je stvari za koje se majke ne bi trebale ispričavati nikome, piše Baby Chick.

Potreban vam je odmor

Ovo bi mogao biti najčešći povod za osjećaj krivnje kod majki. Naravno da volite svoju djecu i uživate provoditi vrijeme s njima, ali povremena potreba da se malo odmaknete od njih može djelovati kao nešto čega biste se trebale sramiti.

Majke imaju pravo na odmor. Svima je potrebno vrijeme za sebe – osobito majkama.

Roditeljske odluke koje donosite

Žene često imaju predodžbu o tome kakve majke žele biti. Kad postanu majke, to se nerijetko promijeni. U redu je raditi stvari drukčije od onoga što ste nekad zamišljale, kao i ne voditi se savjetima drugih. Premda savjeti mogu biti korisni, to ne znači da su zapisani u kamenu. Uostalom, svako dijete priča je za sebe. Vjerovanje svojim instinktima od ključne je važnosti kada je vaše dijete u pitanju.

Otkazivanje ili odbijanje planova

Lijepo je isplanirati druženje, izlazak ili izlet. Krenut ćete u planiranje s najboljim namjerama, ali mogu nastupiti okolnosti u kojima će se to promijeniti i poželjet ćete otkazati. Možda je noć bila prenaporna, djeca od ranog jutra imaju izljeve bijesa ili ste jednostavno preopterećeni i ne osjećate se najbolje niti ste raspoloženi smješkati se drugima. U redu je otkazati planove i ugoditi svojim potrebama i željama.

Dojenje u javnosti

Beba ponekad može biti neobjašnjivo nervozna premda ste sigurni da nije gladna, pelena joj je čista i ne spava joj se. Bebe će u takvim situacijama često jedinu utjehu naći u dojenju. S druge strane, možda ste odlučili zadržati se dulje vani pa je zbilja i došlo vrijeme za hranjenje. Imate potpuno pravo na to, a lakše je kad se prestanete brinuti o tome što drugi ljudi misle.

Popiti čašu vina

Majčinstvo je težak posao. Želite li se opustiti uz čašu vina, to je na vama. Ne trebate se ispričavati nikome zbog toga.

Vaša se beba ponaša kao beba

Postoje situacije u kojima će vaša beba biti nervozna pred drugima, neutješno plakati i slično, a vi možda nećete odmah pronaći način da je umirite. Nema potrebe ispričavati se drugima samo zato što se vaša beba ponaša u skladu sa svojom dobi i razinom razvoja te radi nešto što je savršeno normalno.

Nedijeljenje igračaka

Samo zato što je neko drugo dijete u blizini vašeg ne znači da vaše treba dijeliti s njim svoje igračke. U redu je ako smatrate da vaše dijete ima pravo samo odlučiti kome će privremeno prepustiti nešto što je u njegovom vlasništvu. Uostalom, brojni savjetnici tvrde da se roditelji ne bi trebali miješati i tjerati djecu da dijele igračke. Oko ovoga će se vjerojatno uvijek lomiti koplja, ali ako ste sigurni po pitanju svoje odluke, držite je se i ne obraćajte pozornost na one koji vas u tome kritiziraju.

Nered u kući

Imate puno posla. Ako ne stižete pospremiti po kući, a netko vas posjeti, ne morate na to obraćati pozornost. Niste dužni pospremati samo da bi netko mislio da ste savršena kućanica i majka. Tako nešto ne postoji, radije budite smirena, neopterećena i sretna majka.

Ne dozvoljavate da netko drži vašu bebu

Kad dobijete novorođenče, svi ga žele držati u rukama. Ne morate im to dopustiti ako vam ta pomisao nije privlačna, to je vaša beba i vaša odluka. Samo zato što imate bebu, ne znači da je svatko ima pravo dirati.

Kašnjenje

Kad imate djecu, pravo je čudo ako se negdje pojavite na vrijeme. Pripremiti ih za polazak može biti zahtjevna zadaća sama po sebi, a unatoč naporima, možda nećete uspjeti postići prolazno vrijeme kakvo se očekuje. To je sasvim u redu.

Dopuštate svojoj djeci da provode vrijeme ispred ekrana

I sami volite pogledati omiljenu seriju ili film. Ako dopuštate djeci da s vremena na vrijeme pogledaju crtani film ili zabavnu emisiju, ništa se loše neće dogoditi.

Traženje pomoći

Toliki je pritisak na majke da trebaju dosljedno obavljati sve obveze, a najčešće ako se radi o majci koja ostaje kod kuće. Ako preskočite pospremanje posuđa ili niste u stanju taj dan pripremiti kuhani obrok, ne osjećajte se loše zbog toga. Svijet neće propasti, a bilo bi dobro i da ponekad potražite pomoć bliske osobe. Nikad se ne trebate ispričavati zato što tražite pomoć kada vam je potrebna.

Pročitajte više