Zabrinjavajuće: Djeca vjeruju da samo na internetu mogu pokazati pravo lice

Foto: 123RF

PREMA novom istraživanju više od trećine djece kaže da im je lakše pokazati svoje pravo lice online nego u stvarnom životu. 

Studiju koja je to potvrdila je napravio Safer Internet Centre u Velikoj Britaniji, a u sklopu nje je anketirana 2.001 mlada osoba.

Njih 38 posto reklo je da internet smatraju sigurnim prostorom za istraživanje i rast, a kada su u pitanju mladi s invaliditetom, taj broj raste na 54 posto.

Nadalje, gotovo polovica (47 posto) anketiranih u dobi između osam i 17 godina izjavila je da smatra da je važno "uklopiti se" u online svijet, dok 61 posto njih smatra da internet vrši pritisak na ljude da izgledaju savršeno.

All Party Parliamentary Group naglašava da, iako društveni mediji mogu pozitivno utjecati na život mladih, negativni učinci uključuju izolaciju mladih koji pate od mentalnih bolesti, izlaganje zlostavljanju na mreži i utječu na njihovo samopouzdanje i sliku o vlastitom tijelu. Prema njima, posebno su ugrožene djevojčice i mlade žene.

Svaki sedmi anketirani mladić rekao je da je pojedincima vrlo lako zlostavljati putem interneta, a njih 62 posto je priznalo da je upravo zato oprezno oko stvari koje dijele na društvenim mrežama.

Unatoč tome, gotovo polovica (49 posto) vjeruje da internet doprinosi njihovom identitetu i pomaže im da se osjećaju manje usamljenima, prenosi Independent.

Will Gardner, direktor britanskog Safer Internet Centrea, rekao je da, iako internet ima mnogo pozitivnih strana za djecu, bilo je ključno priznati "pritiske, izazove i ograničenja" koja on može donijeti.

"To je važno za sve nas, odrasle, poslovne subjekte i vladu - podržati mlade ljude da dobro iskoriste internet i učine ga mjestom na kojem će svi moći biti ono što jesu", zaključio je.

Pročitajte više