Zabrinjavajući podaci: Njemački vrtići bore se s ozbiljnim problemom

Foto: EPA

DJECA u njemačkim vrtićima ne dobivaju potpuno obrazovanje jer te ustanove ne mogu pronaći dovoljno odgojitelja, stoji u studiji koju prenosi dpa. Prema poražavajućim podacima, gotovo 90 posto voditelja dječjih vrtića i jaslica procjenjuje kako nedostatak kadra utječe na kvalitetu obrazovanja, piše Fenix Magazin.

"Ovo su zastrašujući podaci koji jasno dokazuju kako politika ne radi svoj posao. To je poziv u pomoć koji obvezuje na hitno poduzimanje mjera", rekao je zamjenik predsjednika Nacionalne udruge za obrazovanje (VBE) Tomi Neckov.

Studija, pripremljena za Njemački kongres dječjih vrtića (DKLK) u utorak u Düsseldorfu, pokazuje kako je oko 10.000 vrtića u Njemačkoj više od polovice vremena radilo s nedostatkom osoblja i nije ispunjavalo svoje obveze prema djeci.

Manjak radne snage u vrtićima nije problem samo djece već i zaposlenika, pa se mnogi od njih žale na uvjete rada i nezadovoljstvo na poslu. Loši uvjeti pogoršavaju problem radne snage. Svaki četvrti ravnatelj vrtića u Njemačkoj imao je barem jednog zaposlenika na dopustu u prethodnih 12 mjeseci, a kao razlog navode prezaposlenost.

Pročitajte više