Zašto djeca tako brzo izgube interes za novu igračku? Evo što kažu stručnjaci

Foto: Pexels

BRZINA kojom igračke dosade djeci može biti zbunjujuća i frustrirajuća za mnoge roditelje. Većina roditelja ovo je sigurno doživjela mnogo puta - dijete moli za novu igračku i obećava da će je voljeti zauvijek, pa vi popustite i kupite mu je. Vaš mališan je na početku uistinu oduševljen i zaljubljen u novu igračku, ali samo nekoliko dana kasnije ta igračka više nije zanimljiva. Zašto?

Dr. Camille Ace, licencirana klinička psihologinja i majka dvoje djece, pripisuje ovaj brzi gubitak interesa nekim psihološkim i fiziološkim načelima.

"Na djetetovu želju za igračkom može utjecati nerazvijena emocionalna regulacija, loša kontrola impulsa ili pritisak vršnjaka", objašnjava i dodaje kako nerazvijen proces donošenja odluka kod djece i tinejdžera može biti faktor dosade s novom igračkom jer im je teško predvidjeti budući ishod gubitka interesa kada njihove emocionalne, iracionalne misli preuzmu i odluče da im treba nova igračka.

"Također, može biti da je nova igračka, koja se u početku činila poput sjajnog, sjajnog čuda, zapravo igračka koja ograničava ili ne potiče djetetovu maštu. Naime, igračka koja ograničava djetetovu kreativnost može uzrokovati gubitak interesa bez obzira na to koliko je ono u početku bilo uzbuđeno što će svojim malim prstima uhvatiti najnoviju, najzanimljiviju igračku", govori psihologinja.

Licencirana klinička psihologinja dr. Rebecca Harvey, majka jednog djeteta, kaže da bi drugi razlog dosade mogao biti to što djeca imaju prirodnu granicu u rasponu pažnje - općenito govoreći, to je otprilike dva do tri puta više od njihove dobi, tako da bi jedan četverogodišnjak u prosjeku imao oko osam do 12 minuta usredotočenosti na jednu igračku ili aktivnost.

Pročitajte više