Zašto djeca zaposlenih majki mogu postati sretnije odrasle osobe

Screenshot: YouTube

DUGI niz godina zaposlene majke bile su pod stresom zbog stereotipa koji tvrdi da njihova djeca ne dobivaju dovoljno ljubavi, brige i pažnje. Doista je teško uskladiti roditeljstvo i karijeru, ali znanost kaže da su djeca zaposlenih mama jednako sretna kao i ona čije su majke kod kuće, a često su i uspješnija u odrasloj dobi.

Djeca zaposlenih majki ne pate

Krivnja, društveno neodobravanje i sumnja u vlastite roditeljske vještine osjećaji su s kojima se bore zaposlene mame.

Ali studija koju je provela profesorica Kathleen McGinn s Harvardske poslovne škole pokazuje da zaposlenost majke zapravo ne utječe na sreću djece. I sinovi i kćeri zaposlenih mama sretni su i kao djeca i kao odrasli.

Kćeri zaposlenih majki uspješnije su u vlastitoj karijeri i obično imaju veće plaće

Istraživanje profesorice McGinn pokazalo je i da kćeri zaposlenih majki obično zarađuju više u odrasloj dobi, a vjerojatnije je i da će se zapošljavati na rukovodećim pozicijama. Studija je također otkrila da zaposlene majke uče svoje kćeri da je moguće uspješno kombinirati karijeru i odgoj.

Sinovi zaposlenih majki obično više brinu za svoje obitelji

Prema studiji, muškarci koji su odrasli uz zaposlene majke provode 50 minuta tjedno više pomažući svojim suprugama i brinući za članove obitelji.

Još jedna važna stvar koju je istaknulo istraživanje je da djeca koja odrastaju u obiteljima u kojima su oba roditelja zaposlena izbjegavaju rodne stereotipe. Sinovi zaposlenih majki obično biraju zaposlene partnerice i na radnom mjestu žene tretiraju jednako kao i muške kolege. S druge strane, kćeri zaposlenih roditelja nemaju krivnju prema vlastitoj djeci jer znaju što znači biti dijete zaposlene majke i znaju da je zapravo moguće uskladiti roditeljstvo i karijeru.

Pročitajte više