Zašto nikad ne smijete prijetiti djetetu da ćete ga ostaviti ako odbija krenuti kući

Foto: 123RF

TERAPEUTKINJE za djecu Kristin i Deeana stoje iza vodiča za roditelje Big Little Feelings u kojem nude rješenja za česte probleme beba i djece. 

Jedan od posljednjih savjeta za roditelje koje su objavile tiče se pogreške koja se potkrala gotovo svima. Kristin i Deeana otkrile su zašto svom djetetu koje ne želi krenuti kući nikad ne biste trebali reći da ćete ga ostaviti.

"U šetnji ste s djecom. Morate krenuti kući, pripremiti večeru, beba u kolicima plače, a vaše starije dijete se želi još igrati. Unatoč svim vašim molbama, odbija suradnju. Koliko puta vam se to dogodilo?" napisale su na Facebooku.

U takvim slučajevima, mnogi roditelji će iz očaja izgovoriti: "U redu, onda idem bez tebe." Međutim, stručnjakinje kažu da to ne treba nikada raditi.

"Kad to kažemo djetetu, zapravo mu poručujemo da to što želi ostati u parku zapravo nije važno. To je kao da mu kažete da biste ga doista mogli ostaviti jednoga dana, a za male umove to je prilično strašna stvar", pojasnile su. 

Umjesto toga, predlažu plan koji se sastoji od četiri koraka.

"Prvo recite djetetu da vidite da se odlično zabavlja. Nakon toga mu recite da je teško otići kad se odlično zabavljamo. Treći korak je držati granicu, odnosno reći djetetu da je vrijeme za odlazak kući. I na kraju, predložite da radite nešto zabavno kad dođete kući. Ne čekajte da se dijete potpuno ne raspadne. Nakon prva dva upozorenja, samouvjereno držite granicu i pomognite djetetu da dođe kući", kažu.

Iako bi i ovaj proces mogao uznemiriti dijete, važno je ostati emocionalno pribran i ne prijetiti stvarima koje nećemo učiniti, zaključile su terapeutkinje. 

Mnogi roditelji priznali su da se prepoznaju u njihovom opisu.

"Sad se osjećam loše, svakodnevno to radim svojoj djeci", napisala je jedna mama. 

Drugi ističu da je ideja lijepa na papiru, ali teško provediva u stvarnosti.

Pročitajte više