Zbog rijetkog poremećaja dijete ne prestaje jesti deke, igračke, tepih...

Foto: WeHeartIt

"NE ZNAMO više što nam je činiti. Svaki dan strahujemo da će se ugušiti tolikom tkaninom koju je u stanju pojesti. Bojimo se da će se ugušiti ili još više oboljeti zbog poremećaja od kojeg nam nitko ne može obećati da će izliječiti našu četverogodišnju djevojčicu", zavapili su očajni roditelji čija četverogodišnja kći ima autizam i dijagnozu rijetkog poremećaja znanog kao PIKA.

To je poremećaj koji se javlja kod, ne baš tako malog broja djece, no najčešće se smatra razvojnom fazom kod djece, osim kad je riječ o težim slučajevima poput njezinog.

To je poremećaj kad djeca (često i trudnice) osjećaju neodoljivu potrebu jesti stvari koje nemaju nikakvu hranjivu vrijednost. Tako je zabilježen niz slučajeva djece i ljudi koji jedu kredu, zid, zemlju, ili kao u slučaju malene Charlotte, predmete od tkanine poput tepiha, tapeciranog namještaja, plišanih igračaka.

>>Što to tjera trudnice da jedu zemlju?<<

Zapravo, taj je poremećaj čak relativno čest kod djece s autizmom. Javlja se u prosjeku na oko 10-30 posto autista, pogotovo kod djece u dobi od 2-3 godine.

Međutim, malena od poremećaja pati otkako je navršila godinu dana, kad su roditelji počeli primjećivati njezinu čudnu sklonost.

"Prvo je počela jesti tepih u boravku pa su nam liječnici savjetovali da ga maknemo. No tada je polako počela jesti sofu i plišane igračke. Više ne znamo kako je zaustaviti i bojimo se da će se ugušiti, otrovati ili razboljeti", pojadali su se roditelji.

Taj se poremećaj obično povezueu s ljudima kojima nedostaje minerala i željeza, zbog čega često jedu zemlju, no u ovom se slučaju ipak radi o psihološkom poremećaju kojeg roditelji ne znaju kako liječiti.

Zato su sa svojim iskustvom izišli u javnost. Oni, naime, tvrde kako čak ni liječnici ne znaju što napraviti s njom, boje se, jer kad joj počnu braniti da grize stvari oko sebe, strašno se naljuti i jako burno reagira.

Osjećaju se užasno usamljenima i nemoćnima u svom problemu pa su zato sa svojom pričom izišli u javnost. Možda netko ima rješenje za problem koji ove roditelje sablažnjava doslovno svaki dan.

Pročitajte više