Želite li da vam beba naraste velika i zdrava, dajte im svaki dan baš ovakav obrok

Foto: Instagram 

SVAKO jutro jedno jaje organizmu snage daje, pa organizam bolje "raste" - posebno kod djece u razvoju. Barem tako tvrde znanstvenici koji su se šest mjeseci bavili istraživanjima o razvoju i rastu djece i pokušali to povezati s načinima ishrane djece diljem svijeta.  

Istraživanje su provodili u nama pomalo egzotičnom Ekvadoru, i to na rubnim, ruralnim područjima, a u istraživanju su sudjelovale bebe stare od 6 do 9 mjeseci.  

Veliku grupu djece znanstvenici pod vodstvom Lore L. Iannotti podijeli su u dvije skupine - jednima su svaki dan davali po jedno ili dva jajeta, a druga skupina jela je njihovu tradicionalnu hranu.  

Istraživači su redovno pratili njihov razvoj, donosili im jaja, kontrolirali daju li roditelji tim bebama zadani obrok i tako šest mjeseci dok nisu počeli prikupljati rezultate. 

A oni su pokazali sljedeće:  

Skupina beba koja je redovno jela jaja, kao prvo nije pokazala nikakve alergijske reakcije, zbog čega dosta roditelja diljem svijeta obično nije sklono davati tako malim bebama svaki dan jedno jaje. Drugo, što je i važnije, bebice koje su jele jaja zaista su pokazale dobre znakove rasta. Odnosno, kako stoji u službenoj studiji, kod grupe djece koja su jela jaja zabilježen je rezultat od čak 47 posto smanjene prevalencije - broja slučajeva pojedinih bolesti/nedostataka kod određenog stanovništva u određenom periodu.  

>>>Jaja i meso kao prva namirnica bebine dohrane<<<


Ekvador nije slučajno odabran. Jedna od niti vodilja znanstvenicima koji su radili na ovoj studiji bio je podatak Svjetske zdravstvene organizacije po kojem u današnjem svijetu čak 155 milijuna djece mlađe od pet godina pati od usporenog rasta, najviše zbog nedostatka kvalitetne hrane.  

 

I baš zbog toga jaja i jesu izvrsna hrana jer su dostupna, jeftina i nutritivno jako bogata, a količinski mala i po tome odlična upravo za cjelovit obrok maloj djeci s njihovim malim želucima. I svejedno kako im ih napravite - omlet, na oko, kuhana, poširana... samo da su jaja.  

"Ova je vijest odlična, čudimo se da se i ranije nije više istraživala poveznica razvoja djece i konzumiranja jaja, ali ipak valja biti oprezan. Dokazano je da jaja nisu toliki alergeni kako se možda ranije smatralo, ali ih ipak ne smiju konzumirati bebe mlađe od šest mjeseci. Pogotovo ne mlađe od 4 mjeseca, a i nakon što prijeđu tu granicu kada kreće dohrana s krutom hranom, čak i s ovim odličnim rezultatima - nemojte prehranu temeljiti samo na njima." 

"Dječji obrok mora biti cjelovit i raznovrstan da se brže i bolje naviknu na sve okuse, a iako su jaja  odličan izvor potrebnih proteina, postoje i druge namirnice koje možete svakodnevno kombinirati i omogućiti im jednaku dozu proteina - iz graha, slanutka, leće, mahunarki, ribe, mesa i (fermentiranih) mliječnih proizvoda", obavijestili su na ovu temu stručnjaci British Nutrition Foundationa, a sve je prenio portal Mummy Pages. 

 

Pročitajte više