Želite potomstvo? Ova tjelesna aktivnost povećava plodnost muškarca

Foto: Pixabay

ZNANSTVENICI su za potrebe istraživanja analizirali uzorke dobivene od nekoliko stotina muškaraca. Radi se o osobama koje su zahvaljujući svom zdravlju i kvaliteti ejakulata izabrani kao donori sperme, piše časopis Human Reproduction.

Nitko od njih nema problem s kvalitetom spermatozoida. Broj i pokretljivost su na zavidnoj razini, a oblik i veličina idealni za oplodnju jajne stanice.

Znanstvenici su došli do zaključka da se osobe koje redovno i intenzivno vježbaju izdvajaju od ostalih sudionika istraživanja. Kod njih je zabilježena veća pokretljivost spermatozoida.

"Redovni trening poboljšava parametre kvalitete sperme kod muškaraca koji se nisu suočili s problemom sterilnosti", objašnjava Yi-Xin Wang, profesor s Harvarda i Sveučilišta u Wuhanu.

Tjelesna aktivnost je i te kako korisna za zdravlje čovjeka, ali istraživači još uvijek ne mogu sa sigurnošću izdvojiti vježbe koje bi unaprijedile reproduktivni potencijal muškarca.

"Vježbanje pomaže održati tijelo u top formi, a svakako se odražava i na kvalitetu spermatozoida. Povišeni postotak masti povećava količinu oksidacijskog stresa u organizmu", objašnjava za Men's Health urolog Ali Dabaja te dodaje da je oksidacijski stres najveći neprijatelj spermatozoida.

Pročitajte više