Ženske priče su bile kul!

Foto: Centar za kreativno pisanje

UŽIVAJTE u nastavku Ženske priče s dvije iznimne žene, Mirelom Holy i Snježanom Vasiljević uz sjajnu voditeljicu Marijanu Perinić koja iz svake svoje gošće izvuče uvijek ono najbolje i najzanimljivije

Nakon blagdanske pauze u prosincu, jučer, 20/1/2016. u prostoru, Zagreb 360°vidikovac Zagreb Eye, Ženska priča je ugostila dvije zanimljive žene:političarku, doktoricu književnosti, aktivisticu Mirelu Holy i znanstvenicu, doktoricu prava Snježanu Vasiljević. 

Hladno siječanjsko veče  Ženske priče, na 16. katu Zagrebačkog nebodera, u ispunjenom prostoru Zagreb 360 vidikovac Zagreb Eye, otvorila je Snježana Vasiljević, profesorica na Pravnom fakultetu u Zagrebu, žena koja je svoj znanstveni rad posvetila ranjivim grupama – ženama, invalidima, mladima, starima - ljudima na margini. Diskriminacija žena u još uvijek patrijarhalnom hrvatskom društvu, liberalno tržište i tržište rada nedovoljno prilagođeno novom obliku kapitalizma, diferenciranje mobinga i obiteljsko nasilje, samo su neke od zanimljivih tema o kojima je govorila ova mlada znanstvenica, dobitnica nagrade Američke odvjetničke komore za najbolji rad u području spolne diskriminacije. Njena knjiga Slično i različito – diskriminacija u Europskoj uniji i RH (TIM press, 2011.) bila je povod za izuzetno zanimljiv razgovor o, do sada nedovoljno obrađenoj temi višestruke diskriminacije i njenog suzbijanja u Europskoj uniji i RH, što je potaknulo zainteresiranu publiku na sudjelovanje u razgovoru i postavljanje pitanja.

 
U drugom dijelu večeri neposrednošću i samopouzdanjem publiku je oduševila Mirela Holy. Žena s bogatom političkom karijerom i radnim iskustvom, feministkinja i aktivistica na području zaštite ljudskih prava, prava životinja i okoliša, uvijek originalna, spremna  na izazove i nova iskustva, razgovor je počela rečenicom: “Postoje samo ljudske karakteristike, a ne muške i ženske.”, a nastavila pričama o modi, politici, ekofeminizmu, odnosima s javnošću, pitanju pobačaja i umjetne oplodnje te legalizaciji  i uzgoju marihuane i konoplje.
 
Spisateljsku karijeru počela je s knjigom Apokalipsa koju je napisala s devetnaest godina, koja, prema riječima Mirele Holy, predstavlja interpretaciju biblijskih tema i mitova, a tek puno kasnije shvatila je kako je njena prva knjiga zapravo ekofeministički uradak. Ekofeminizam je uvelike obilježio smjer njezinog javnog i privatnog djelovanja.  
 
Politika je za Mirelu Holy jedini način javnog djelovanja kojim se mogu realizirati stvarne promjene. Stoga, svaki projekt u koji ulazi proizlazi iz njene istinske želje za promjenama u društvu koje će ga učiniti boljim i ljepšim mjestom za život. 
 
Na kraju razgovora Mirela Holy je najavila objavljivanje dvije nove knjige na kojima trenutno radi, satirično-ironijsku priču o politici i fantasy roman.
 
Dvije izuzetne žene, Snježana Vasiljević i Mirela Holy, pružaju nadu da će svijet postati bolje i ljepše mjesto ako se svi zajedno potrudimo učiniti ga takvim. Siječanjsko veče Ženske priče sugovornice su učinile toplim i zanimljivim, a šarmantna voditeljica Marijana Perinić i brojna publika  još jednom su dokazali da interes za  Žensku priču i sjajne žene ne prestaje. Zato Ženska priča  u veljači nastavlja s novim pričama i novim gošćama.

Pročitajte više