Život s djecom možda može zaštititi od zaraze koronavirusom

Foto: Pixabay

AKO u svom domu imate djecu, možda ste zaštićeniji od zaraze koronavirusom, tvrde stručnjaci.

Djeca obično u vrtiću i školi skupljaju svaku prehladu, ali nova studija djelatnika britanske Nacionalne i zdravstvene službe (NHS) otkriva da odrasli s djecom mlađom od 11 godina imaju manji rizik od zaraze koronavirusom. Također imaju manje šanse da budu hospitalizirani zbog covida-19.

Studija još nije recenzirana, a objavio ju je medRxiv. U svrhu njezine izrade proučeni su podaci više od 300 tisuća NHS-ovih djelatnika u Škotskoj.

"Rizik od hospitalizacije zbog covida-19 bio je manji kod onih s jednim djetetom, a još niži u obiteljima s dvoje ili više djece", kazali su stručnjaci koji su radili na istraživanju.

Tvrde da su "djeca relativno zaštićena od nove infekcije koronavirusom", no još uvijek nije jasno zašto je to tako.

Otkriveno je i da kućanstva s djecom starijom od 12 godina nisu smanjila rizik od zaraze u usporedbi s domovima bez djece.

"Utvrđeno je da dob i druge bolesti, poput dijabetesa i bolesti bubrega, mogu imati veliku ulogu u tome koliko će se ozbiljno razboljeti osoba zaražena koronavirusom. Odrasli s djecom vjerojatnije rade od kuće ili skraćeno jer skrbe o djeci, a to može ograničiti njihovu izloženost covidu-19", komentirala je znanstvenica Grace Roberts sa Sveučilišta Queen's u Belfastu. 

Prosječna starost osoba koje su umrle zaražene koronavirusom je 82,4 godine.

Pročitajte više