Život s troje djece u 20 kratkih crtica

Foto: WeHeartIt

RODITELJI troje i više djece pronaći će se vjerojatno u svim ovim istinama, a oni koji imaju manje, ali ih planiraju imati još, njima će ove istine otvoriti oči.

Imati troje i više djece zaista je lijepo kada se naviknete da vam život sada izgleda tako. "Imali smo dvoje djece i nismo niti pomišljali na više, a onda, taman kad smo se zauvijek oprostili od pelena u našem životu, iznenađenje! I da me sada pitate, uopće ne mogu zamisliti svoj život bez svih njih troje. Doduše, oni su jako utjecali na promjene u našem životu i neke od tih promjena nisu baš pozitivne, jer troje djece zahtijeva visoku razinu dinamike i izazova, što naš život čini takvim da smo konstantno na nekom rubu", napisala je za Scarry Mommy Annie Reneau, pojasnivši život s troje djece u 20 kratkih crtica

1. Imate više djece nego ruku

Ako su djeca tu negdje po godinama, s vremenom shvatite da umjesto treće ruke koristite svoja koljena, nos, bradu, laktove. Nekako morate uvijek povezati svih troje.

2. Nadglasani ste


Uvijek i svugdje, čak i kada je oboje roditelja prisutno. A zamislite tek kada je mama sama s njima...

3. Vaše najstarije dijete uvijek vam se nekako čini starije nego što je vaše mlađe dijete bilo u njegovoj dobi

Kada vam je najstarije dijete imalo 4 godine smatrali ste ga velikim djetetom, ali vaše najmlađe u toj dobi nekako se viši čini kao beba. Zato od starijeg djeteta nekako stalno i očekujete da bude "veliko", a od najmlađeg da je uvijek ono malo.

4. Srednje dijete je stalno nekako zaboravljeno


S prvim djetetom ste ponosni, to dijete ima privilegij sve probati prvo, biti prvo. Najmlađe je dijete pak nekako stalno beba, pa se na njih nekako više pazi, a srednje je dijete tu nekako stalno nigdje. No zato su ta srednja djeca često najveći genijalci i najsamostalniji i najbezbrižniji.



5. Da - život vam je puno stresniji nego ostalim roditeljima


Nije to samo moje mišljenje - to kaže i znanost. Čini se da s troje djece roditelji lagano pucaju, ali to očito još nije prevelik broj da bi se "opustili". Roditelji s troje djece zato se još uvijek dosta lome između obaveza, dok je s četvero i više djece već lakše proglasiti kapitulaciju i živjeti isključivo onako kako teče dan.

6. Morate imati ogroman auto

Pogotovo ako računate da vam uvijek ostane barem jedno slobodno sjedalo za "goste". Uostalom, pokušajte u bilo koji automobil instalirati tri sjedalice i sve će vam biti jasno.


7. Shvaćate da vam količina obaveza raste dvostruko više sa svakim novim djetetom

S jednim ste se trudili za jedno, drugo je udvostručilo stvar, a treće učetverostručilo. Do te mjere da se često zapitate kako li je onda onima s više od troje djece.

8. Odustajete od spavanja

U svim smislovima - i od spavanja kao spavanja i od spavanja svaki na svom mjestu. Kroz sve njihove faze, kroz vaš će krevet proći svi, svaki sa svojim tipičnim potrebama. 

9. Imate osjećaj da vam novac stalno prebrzo nestaje


Kada se sjetite svih planova ulaganja u najstarije dijete, pa vidite gdje je to krenulo po pitanju ulaganja u najmlađeg, na kraju svakog mjeseca ne ostaje vam više ništa. I stalno se pitate kud je otišao sav taj novac, iako dobro znate da ne možete više ni na prste nabrojati sve dječje obaveze koje morate namiriti svaki mjesec.

Uz hranu i režije naravno.

10. Putovanja su vam sada malo preskupa

Osim ako imate kombi.

11. Smještaj također

To više nije standardna četverosobna soba. To sada već traži apartman.

12. Netko se uvijek osjeća zapostavljenim

Ne biste vjerovali, ali u tolikim situacijama jedno dijete uvijek nekako izvisi. Probajte nagurati troje djece da svi sjede pored svoje mame. Probajte podijeliti keks na tri dijela i odigrati igru za dvoje...



13. Nikada ne možete gledati program koji će vam se svima svidjeti

Posebno kako klinci odrastaju.

14. Obiteljske igre

Pogledaj pod 13. i dodajte dio iz 12. 

15. Kad jednog djeteta nema osjećate se kao na godišnjem

Bez jednog djeteta broj obaveza smanjuje se barem za jednu četvrtinu, što i nije loš omjer barem jedan dan. Sigurno će vam proći kroz glavu kako ste samo s dvoje djece mislili kako imate puno posla, a ako vam dvoje bude odsutno, ovo zadnje nećete ni doživjeti. E to je godišnji, jer ćete se bez svih troje u isto vrijeme sigurno malo izgubiti bez njih. 

16. Prvo dijete ima sve svoje, a od najmlađeg je sve tu negdje

Prvo dijete ima puno složenih fotoalbuma, a od najmlađeg je sve tu negdje - u kompjuteru, na mobitelu, dok za crteže nažalost uglavnom više nigdje nema mjesta. 

17. Pripreme za spavanje su maratonske, s puno kriza i smijeha

I nikada se na ne naviknete na to da pripreme za spavanje traju tako dugo, jer svatko treba gomilu toga odraditi. I uvijek kad pomislite da će baš danas to biti lako, da ste to odradili profesionalno, ni tada oni jednostavno ne legnu i ne zaspu.



18. Ponekad vam zaista treba da jednostavno svi zašute

Bez brige, nećete biti čudni ako u datom trenutku jednostavno poviknete dosta. Svi dosta! Zašutite! Tko pisne u narednih 15 minuta u kazni je!

19. Apsolutno kužite da djeca nisu ista i kakav je tko zapravo

S prvim djetetom to definitivno ne vidite, kada dođe drugo uspoređujete ih, ali s vremenom shvatite kako vaša djeca definitivno nisu ista. A onda dođe treće i postane vam još jasnije da svaki od njih treba različit pristup i koliko su različiti u svemu.

20. Ali znajte i ovo - ne možete reći da nemate ljubavi za sve, jer sa svakim djetetom vaša se ljubav samo povećava. I to je ono bez čega ne bih mogla živjeti.

Pročitajte više