Znanost je dokazala da ne možete previše držati bebu

Foto: Pexels

DOBRA vijest za sve one kojima je dosta da im članovi obitelji prigovaraju kako će razmaziti svoje bebe jer ih prečesto drže na rukama. Prema znanosti, nikad ne možemo previše držati bebu. Naime, dodir je ključan za bebin razvoj i ima velike prednosti kada je u pitanju razvoj mozga.

Studija iz 2020. pokazala je da fizička blizina djeteta i odrasle osobe aktivira oksitocin. Druge slične studije o bliskosti između njegovatelja i djeteta otkrile su da dodir pomaže u razvoju komunikacije i poboljšava sposobnost roditelja da reagira na svoju bebu, povezivanje, sigurnu privrženost i neurorazvoj.

U studiji iz 2017. istraživači iz Nationwide Children's Hospitala u Ohiu promatrali su 125 nedonoščadi da bi istražili kako reagiraju na nježne dodire, poput onih koje bi dobili mazeći se s roditeljem, u usporedbi s reakcijama na dodire pri obavljanju medicinskog zahvata.

Studija je otkrila da je dojenčad koja je bila nježno dodirivana pokazala bolji odgovor mozga od dojenčadi koja je primala podražaje na "loš" način. Drugim riječima, vrsta dodira je važna za bebe i, što je još važnije, dojenčad koju se mnogo mazi i dodiruje s ljubavlju imat će mozak koji se razvija učinkovitije od beba kod kojih to nije slučaj.

Što to znači za roditelje?

To znači da bi roditelji što češće trebali biti bliski sa svojim bebama, osobito nedonoščadi i novorođenčadi. Nosite ih, mazite se s njima i prakticirajte dodir kože na kožu bez obzira na komentare okoline.

Pročitajte više