Znanstvenici došli do otkrića da ultrazvuk pospješuje simptome autizma

Foto: 123rf

U VELIKOJ želji da otkriju pravi razlog tolikog porasta broja djece s dijagnozom autizma, autističnog spektra i drugih sličnih simptoma znanstvenici već niz godina sustavno istražuju sve potencijalne razloge. Tu se, poznato je to i pticama na grani, spominje svašta - od toksina, genetike, dobi roditelja, a u jednoj nedavnoj studiji objavljeno je da ultrazvuk uvelike šteti, odnosno da ultrazvuk u prvom tromjesečju trudnoće može znatno pojačati upravo takve simptome na još nerođenom djetetu. 

Studija je objavljena početkom rujna u Autism Researchu, i naglašeno je da se njome nije pokušao dokučiti razlog pojave autizma već otkriti zbog čega je toliko mnogo novorođene djece kojima se on dijagnosticira.

Znanstvenici s  UW Medicine, UW Bothell i Seattle Children's Research Instituta duže su vremena proučavali efekte korištenja ultrazvuka u trudnoći. Dugo su promatrali i u obzir uzeli podatke od čak 2.644 obitelji. Studija se provodila u 12 gradova diljem Amerike, a jedinu poveznicu koju su našli upravo je taj ultrazvuk i to samo u prvom tromjesečju trudnoće. Što se tiče redovnih UZV pregleda tijekom drugog i posljednjeg tromsječja tu nisu pronašli nikakvu vezu i baš zbog toga savjetuju da se upotreba UZV-a tijekom prvog perioda trudnoće smanji na minimum. 

>>>Ako ste se ikada pitale koliko je ultrazvuk u trudnoći štetan, odgovor će vas šokirati<<<

Važno je naglasiti da ni neuroznastvenici još uvijek nisu dokučili niti od kuda autizam doista dolazi, niti zašto je toliki porast evidentan posljednjih desetljeća. Nisu dokučili niti zašto su djeca koja imaju istu dijagnozu toliko međusobno drugačija. Autističan spektar spektar je cijele palete simptoma i gotovo da nema djeteta s dijagnozom iz spektra koje je isto ili se mora tretirati isto kao i drugi. Toliko je još mnogo nepoznanica vezanih uz autizam da se vjeruje kako još dugo nećemo moći dokučiti prave odgovore na sva ta pitanja, a kamoli zaključiti tko je doista glavni "krivac". 

Zato su se znanstvenici sada počeli više baviti pitanjima zašto su djeca toliko drugačija i koji su to faktori koji utječu na težinu njihove dijagnoze - odnosno na težinu njihovih simptoma. Kako je uz studiju prokomentirala dr. Webb, jedna od brojnih stručnjaka koja je radila na studiji, dokučili su da postoje tri modela kojima bi se mogla objasniti varijabilnost među djecom s autizmom - prvi je genetska osjetljivost, odnosno genetsko naslijeđe, drugi su vanjski faktori te vremenski tajming u kojem je dijete najosjetljivije od vanjskih faktora. U tom su pogledu zasad najviše istraživali posljedice korištenja ultrazvuka i tako došli do tog podatka da je razvoj fetusa u prvom tromjesečju doista najosjetljiviji. 

Doduše, javnost mora znati da su isti autori sličnu studiju radili i ranije, da je ovo njena poboljšana verzija, a kako stoji u Autism Researchu, odnosno članku koje je prenio Science Daily u toj ranijoj studiji također je dokazana veza između autizma i ranih ultrazvuka, ali tada su istraživanje radili na miševima koji su doista počeli pokazivati neke oblike simptoma autizma. Nakon tog otkrića odlučili su istraživanje pomaknuti naprijed - na ljude, odnosno na djecu, a intencija im je nastaviti s istraživanjima kako bi dobili konkretan odgovor - može li ultrazvuk u ranoj trudnoći doista pospješiti razvoj budućih simptoma djeteta i, je li ultrazvuk potencijalno opasan, odnosno, može li se učestalo korištenje ultrazvuka u trudnoći povezati s povećanim brojem dijagnoza u svijetu. 

Ovi su rezultati dakle još uvijek u povojima, no s obzirom da je ipak dokazana određena veza utrazvuka, težine dijagnoze i ranog stadija trudnoće, dobro je znati da se u toj fazi ne pretjeruje s nepotrebnim izlaganjima ultrazvuku. 

 

Pročitajte više