Znanstvenici otkrivaju pet stvari koje bebi trebaju da napreduje

Foto: Unsplash

Znanstvenici su istaknuli pet čimbenika koji su ključni za razvoj mozga dojenčeta tijekom prve godine života. To su dobra prehrana, stimulativno okruženje, sigurno susjedstvo, kvalitetna skrb te redoviti cirkadijalni ritam i san, prema studiji Sveučilišta Washington u St. Louisu.

Dok su prethodne studije pružile dokaze o dobrobiti ovih pojedinačnih čimbenika napredovanja, novo istraživanje usredotočilo se na njihovu zajedničku važnost te na to kako utječu na razvoj mozga u maternici i u ranom djetinjstvu.

"Kada dojenčad ima ovih pet stvari, poboljšava se razvoj njihova mozga, kognicija i socijalno-emocionalni razvoj", rekla je profesorica dječje psihijatrije Joan Luby.

U svojoj studiji Luby i kolege ispitali su 232 dojenčadi i njihove majke, fokusirajući se na pozitivne čimbenike u njihovoj okolini tijekom trudnoće i u prvoj godini života beba. Tim je otkrio da su se djeca koja su imala svih pet čimbenika napredovanja, također nazvanih T-faktori, zdravo razvijala.

Ključno je da je studija također otkrila da čak i djeca koja odrastaju u nepovoljnim uvjetima mogu se zdravo razvijati ako su uključena navedeni čimbenici.

Iako genetika igra ulogu u kognitivnom razvoju dojenčeta, istraživanja pokazuju da naše zdravlje uvelike utječe naše psihosocijalno okruženje. Drugim riječima, okolišni čimbenici - poput osjećaja sigurnosti i dobrog uhranjenosti - također oblikuju naš razvoj, možda čak i više nego naš biološki sastav. Studija je objavljena u časopisu JAMA Pediatrics.

Pročitajte više