Znanstvenici: Žvakanje žvakaće gume možda može smanjiti šansu za prijevremeni porođaj

Foto: Shutterstock

GODINAMA znanstvenici istražuju vezu između lošeg oralnog zdravlja i preranog porođaja. Naime, novo istraživanje, predstavljeno u četvrtak, otvara mogućnost da nešto vrlo jednostavno i jeftino može napraviti razliku: žvakanje žvakaće gume bez šećera.

Poboljšanja uočena u studiji u afričkoj zemlji Malaviju bila su skromna: stopa prijevremenog porođaja bila je nešto niža kod trudnica koje su žvakale žvakaću gumu, u usporedbi s onima koje to nisu radile.

Ipak, stručnjaci pozdravljaju ideju o jednostavnom načinu za suočavanje s ovim ogromnim i skupim problemom

Iako su žvakaće gume jeftine, prijevremeni porođaj može dovesti do niza zdravstvenih problema kod beba i nekoliko desetaka tisuća dolara medicinskih troškova.

"Kad bismo mogli pronaći intervenciju tako jednostavnu kao žvakaću gumu za zaustavljanje prijevremenih porođaja, bila bih apsolutno oduševljena", rekla je dr. Zsakeba Henderson za March of Dimes, dodajući da je optimistična u pogledu nalaza.

Dugi niz godina studije su pokazivale da su bolesti desni povezane s prijevremenim porođajem

Znanstvenici vjeruju da bakterijske infekcije u ustima mogu povećati upalu u tijelu, što bi moglo dovesti do ranog porođaja.

Istraživači su testirali može li pomoći žvakaća guma napravljena od zaslađivača ksilitola. Ksilitol je zamjena za šećer koji se u malim količinama nalazi u voću i povrću. U prošlim istraživanjima pokazalo se da se tako postupno mijenja sastav bakterija u ustima, tako da manje bakterija koje izazivaju karijes preživi na površini zuba i da se u manjoj mjeri formira plak, a nakupljanje plaka može dovesti do bolesti desni.

Detalji posljednje studije

Studija u Malaviju uključila je više od 10.000 žena tijekom šest godina. Neke su se pridružile ispitivanju prije nego što su zatrudnjele, druge u prvoj polovici trudnoće. U četiri centra sudionice su prošle edukaciju o oralnom zdravlju i žvakale žvakaću gumu dva puta dnevno. U četiri druga centra kontrolne skupine su dobile samo edukaciju.

Postojala je niža stopa prijevremenih porođaja prije 37. tjedna trudnoće u skupini koja je žvakala ksilitol žvakaću gumu: 13% u usporedbi sa 17% u kontrolnoj skupini. Najveća razlika bila je u "kasnim" prijevremenim porođajima, između 34. i gotovo 37. tjedna. Iako je raniji porođaj potencijalno lošiji za bebu, stručnjaci kažu da su kasnija nedonoščad izložena riziku od problema s dišnim putovima, poteškoćama s hranjenjem i razvojnih problema.

Istraživačica dr. Kjersti Aagaard, ginekologinja na Baylor College of Medicine u Houstonu, rekla je da je tim odabrao Malavi jer su tamo imali kolegu liječnika i da zemlja ima visoku stopu bolesti desni i prijevremenog porođaja. Istraživači ne znaju kako točno ksilitol može spriječiti prijevremeni porođaj, ali vjeruju da ima "prebiotička" svojstva, što znači da potiče rast zdravih bakterija u ustima.

Što je ksilitol?

Ksilitol se također koristi u slatkišima, hrani i stomatološkim proizvodima kao što je pasta za zube. Aagaard je rekla da ne znaju bi li ksilitol u drugim oblicima mogao napraviti razliku. Tijekom prezentacije u četvrtak pred Društvom za fetalnu medicinu pozvala je i druge da ovo dalje proučavaju.

Druge studije sugerirale su tradicionalnije korake za poboljšanje oralnog zdravlja koji također pomažu u sprječavanju prijevremenog porođaja. Na primjer, pregled kliničkih ispitivanja prošle godine otkrio je da liječenje gingivitisa, koje uključuje posjete stomatologu i čišćenje, može smanjiti prijevremeno rođenje. A studija iz 2012. pokazala je da su majke koje nisu dobile stomatološku njegu ili nisu odlazile na čišćenje zuba tijekom trudnoće bile u nešto većem riziku od prijevremenog porođaja. 

Pročitajte više