Znate li kako pravilno pridržavati novorođenče pri dojenju?

Foto: 123rf/Instagram 

JEDAN od osnovnih problema s kojima se susreću majke kojima dojenje ne polazi za rukom od prvoga dana leži u krivom pridržavanju bebine glavice. Novorođenčad je još uvijek premala i preslaba da bi svoju glavicu držala pravilno pa mame moraju naučiti kako ih najbolje i najpravilnije pridržavati za vrijeme dojenja, ukoliko doje sjedećki.

Babica koju vjerno pratimo jer učestalo objavljuje važne, a relativno nepoznate činjenice o rađanju i bebama, ovaj nas je put podučila kako zaista pravilno držati bebinu glavicu da lakše i učinkovitije papa mamino mlijeko.

Bebe koje još nisu naviknute tako se hraniti, jer su se dugih devet mjeseci hranile kroz pupkovinu i same trebaju tek naučiti kako najlakše prihvatiti bradavicu i kako najlakše vući mlijeko.

A to ćete ih najlakše naučiti pravilnim držanjem - tako da bebinu glavu podržavati prstima iza ušiju, a donjim dijelom dlana lagano pritisnite na njihova mala leđa i ramena. tako će bebica bolje namjestiti svoju bradu i lakše koristiti donju usnu s kojom će lakše sisati. I neka vas ne brine što na slici izgleda kao da je i nosić zagnjurenu u dojku, jer nije. Dovoljno je ostaviti tek toliko prostora da bebica normalno diše na nos, no to će i ona sama instinktivno napraviti s obzirom da ćete joj glavicu samo pridržavati, a ne i stiskati prema prsima.

S obzirom da puno mama ne zna i ne razumije kako je najbolje namjestiti bebu na bradavicu puno njih se doslovno pati s dojenjem, jer beba u tom slučaju dugo papa, ne vuče dovoljno mlijeka jer joj je to u krivoj pozi pomalo teško i samim se time pri hranjenju prilično naguta zraka. Zbog čega se možda u kratko vrijeme brže zasiti, ali zbog viška zraka češće bljucka, štuca i općenito se pati nakon hranjenja koje, uzgred rečeno, nije bilo dovoljno te će bebica uskoro opet tražiti mlijeko.

Jednom kada naučite namjesti bebu u pravilnu pozu dojenje će postati puno lakše. I vama i bebi. 

Ukoliko vas zanima kako to točno izgleda kada beba papa, koliko dojke mora primiti u usta - pogledajte ovaj predivan video: 

>>>Video animacija koja pokazuje kako se ispravno doji tako da beba najlakše papa<<<

Pročitajte više