Znate li koje je idealno doba da vaše dijete krene na satove plivanja?

Foto: 123RF

VAŽNO je da djeca nauče plivati, to svi znamo, no znamo li koje je idealno vrijeme da krenu u tu avanturu? 

Prema istraživanju Američke akademije za pedijatriju, djeca mlađa od jedne godine mogu imati koristi od satova plivanja, tako da je prvi rođendan idealno vrijeme. No napominju kako s obzirom na to da se neka djeca razvijaju brže, a neka sporije, nisu svi spremni krenuti na plivanje u istoj dobi. 

"Odluka roditelja hoće li njihovo dijete krenuti na plivanje mora biti individualna, na temelju učestalosti izlaganja djeteta vodi, emocionalnoj zrelosti, fizičkim i kognitivnim ograničenjima i zdravstvenim problemima vezanim za bazene", tvrde iz Američke akademije za pedijatriju.

Vodeni programi koje nude mnogi bazenski kompleksi mogu biti zabavan način da se svi naviknu biti zajedno u bazenu, ali mogu i pripremiti roditelje i bebe za kasnije učenje plivanja koje pak može smanjiti rizike utapanja.

Ista radoznalost koja jednogodišnje klince čini dobrim kandidatima za upijanje potencijalno spasonosnih dobrobiti plivanja, također je faktor rizika za utapanje, jer znatiželjni mališani i predškolci mogu lako skliznuti i krenuti prema vodi kad odrasli to najmanje očekuju od njih.

Stoga, ovo su neki od savjeta na što je važno obratiti pozornost: 

1. Tijekom zabave na bazenu, roditelji i odrasli trebali bi se izmjenjivati ​​kao obavezni promatrači i potpuno se usredotočiti na djecu koja se igraju u bazenu ili oko njega. 

2. Ako plivate na plaži ili jezeru, odaberite mjesto sa spasiocima i određenim mjestima za kupanje. 

2. Učite djecu da se drže podalje od vodenih površina u svim godišnjim dobima, čak i zimi kada su prekrivena ledom.

Pročitajte više